Gazprom aitas Naftogazil maksa Vene gaasi eest

Mari Kamps
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Manomeeter gaasitorustikul
Manomeeter gaasitorustikul Foto: SCANPIX

Gaasihiid Gazprom aitas Ukraina firmal Naftogaz maksta ära arve Vene gaasi eest, kirjutab ajaleht

Vremja novostei

.


Väljaande väitel tasus Vene kontsern Kiievile raha avansina Euroopasse suunduvat gaastransiiti puudutavate teenuste eest.

Tänu naaberriigi abikäele maksis Ukraina ära märtsi gaasiarve, mis ulatus 576 miljoni dollarini. Vremja novostei väitel moodustas Gazpromi ettemaks sellest 100 miljonit dollarit.

Möödunud aastal hoidis Gazprom Naftogazi sel moel vee peal terve esimese poolaasta. Aprilliks 2009 oli Vene firma maksnud partnerile 2,2 miljardit dollarit, millest piisas selleks, et panna punkt Vene kontserni kohustustele Ukraina ettevõtte ees kuni 2010. aasta esimese kvartali lõpuni.

See juhtus, kuna Vene gaasiekspordi maht Euroopasse kukkus eelmisel aastal järsult.

Selleks, et täies mahus tasuda transiidi eest märtsis, oleks Gazprom pidanud 20. aprilliks pidanud Ukraina firmale maksma 100 miljonit dollarit.

Vene gaasimonopol pakkus aga välja sellise variandi, mis aitas Kiievil maksta märtsis saadud maagaasi eest, vahendab Vremja novostei.

Vastavalt lepingule peab Naftogaz tasuma impordi eest hiljemalt järgmise kuu 7. päevaks. Vastasel juhul võib Gazprom hakata tarnete eest nõudma täielikku ettemaksu.
Ukraina peaks gaasitransiidi lepingu järgi Euroopasse ja Moldovasse saama Venemaalt sel aastal veel umbes 3 miljardit dollarit ning maksma ise Vene gaasi eest vähemalt 6,7 miljardit dollarit.

Varem oli Ukraina peaminister Mõkola Azarov lubanud, et riik aitab viimast korda Naftogazil õiendada Gazpromiga arveid märtsi tarnete eest.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles