Venemaa naftatootmine püstitas rekordi

Kaja Koovit
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Naftatanker Nahhodka linna lähedal asuvas Kozmino sadamas.
Naftatanker Nahhodka linna lähedal asuvas Kozmino sadamas. Foto: ITAR TASS/ Scanpix

Venemaa naftatootmine kasvas märtsis 0,4 protsenti 10,12 miljoni barrelini ööpäevas, mis on idanaabri tootmise rekord.


Kokku tootsid naftafirmad Venemaal märtsis 42,81 miljonit tonni naftat, kirjutab Reuters riigi energeetikaministeeriumi andmetele tuginedes.

Eelmine rekord püsitati eelmise aasta detsembris, mil kuuga toodeti 42,49 miljonit tonni naftat.

Sealjuures vähenes maagaasi tootmine 6,4 protsenti 1,94 miljardi kuupmeetrini ööpäevas. Sellest 1,53 miljardit andis monopoolne ettevõte Gazprom, kelle toodang vähenes 6,4 protsenti.

Eelmise aasta kokkuvõttes oli Venemaa naftatoodang 494,2 miljonit tonni. Aasta varasemaga võrreldes on see ligi protsendiline kasv, kuigi hinnalanguse ja maailmaturu nõudluse tõttu oodati langust.

Lenta.ru kirjutab, et Venemaa on ainus riik maailmas, kelle päevane naftatoodang ületab 10 miljonit barrelit. Mullu möödus Venemaa selle näitajaga varasemast liidrist Saudi- Araabiast.

Naftat Eksportivate Riikide Organisatsiooni (OPEC) riigid, kuhu kuulub ka Saudi-Araabia, kärpisid 2008. ja 2009. aastal tootmist järsult, püüdes sellega toornafta hinnalangust peatada.


Kommentaarid
Copy
Tagasi üles