AvtoVAZ suutis esmakordselt kriisis Venemaa müüki kasvatada

Kaja Koovit
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Sõiduauto Lada Kalina AvtoVAZi tehases
Sõiduauto Lada Kalina AvtoVAZi tehases Foto: ITAR-TASS / Scanpix

Võlakoorma all ägav idanaabri autotööstus AvtoVAZ suutis märtsikuus Venemaal müüa 13 protsenti rohkem autosid, see on esimene kasvukuu kogu kriisi ajal.


Müügikasv tugines riiklikule utiliseerimispreemia programmile, tänu millele müüdi kolmandik toodangut Venemaal, kirjutab ajaleht Kommersant.

AvtoVAZi müügi paranemine võib tähendada kogu Venemaa autoturu elavnemist.

Eile avaldatud andmete kohaselt kasvas AvoVAZi märtsikuu müük Venemaal 12,98 protsenti 34 200 autoni. Utiliseerimisprogrammi raames müüdi sellest kolmandik ehk 8400 sõidukit. Ilma programmita oleks autotootja silmitsi seisnud langusega.

Kõige raskemaks kuuks oli AvtoVAZile jaanuar, mil suudeti müüa vaid 17 000 autot. Seda on kaks korda vähem kui keskmisel kriisiaja kuul.

AvtoVAZ loodab programmi abiga tänavu müüa ligi 100 000 autot ehk ligi neljandiku mullusest müügist. Seni on programmi raames tellimusi juba 83 000 sõidukile.

Analüütikute sõnutsi võib AvtoVAZi müügi paranemine tähendada, et kosuma hakkab kogu Venemaa autoturg, lisaks utiliseerimisprogrammile mängib ka sesoonne faktor. Ka AvtoVAz tõdes, et veebruariga võrreldes suudeti märtsis kahekordistada ka kallimate autode klassi kuuluva Lada Kalina müüki.

Pessimistlikuma prognoosi kohaselt jääb Venemaa automüük sel aastal eelmise aasta 1,5 miljoni auto tasemele ehk kaks korda väiksemaks kui 2008. aastal.
PricewaterhouseCoopersi analüütikud tõdevad, et idanaabri autoturg on etteaimamatu ja välistada ei saa, et tänavu kasvab turg 10-15 protsenti.


Kommentaarid
Copy
Tagasi üles