Sarkozy kauples välja Pentagoni lennukihanke pikenduse

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Nicolas Sarkozy.
Nicolas Sarkozy. Foto: AP / Scanpix

USA kaitseministeerium andis Euroopa konglomeraadile EADSile uue võimaluse Boeingult 50 miljardi dollari suurune tankerlennuki leping ära napsata, pikendades hanke tähtaega kahe kuu võrra.


Otsus tehti teatavaks pärast seda, kui Prantsuse president Nicolas Sarkozy - kes varasemalt Pentagoni hankeprotsessi ebaausaks ja protektsionistlikuks tembeldas - tankerlennuki tehingut president Obamaga isiklikult Valges Majas oli arutanud.

Pentagoni pressiesindaja Geoff Morrell ütles: «Kaitseministeerium edastas nii EADSile kui Boeingule informatsiooni, et kui EADS peaks andma meile märku edasisest huvist lennukihanke vastu, tuleb meil tähtaeg 10. mailt 9. juuli peale edasi lükata.»

Boeing ei ole reporterite päringutele veel vastanud, kuid on otsuse pärast tõenäoliselt pettunud.

Morrell ütles, et nõudmisi lennuki osas ega hanketingimusi ei muudeta, küll aga tuleb otsus viivituse tõttu selle võrra kiiremini vastu võtta - kuna lennuki ehitus peab varasügisel igal juhul lahti minema.
«On väidetud, et protsessi on mõjutanud sise- ja välispoliitika,» ütles ta. «See on karjuv vale. Me oleme alati teinud ja teeme ka edaspidi oma otsuseid lähtuvalt USA seadustest ning oma hävituslendurite vajadustest.»

Mõned Obama administratsiooni ametnikud on üritanud lappida Washingtoni suhteid traditsiooniliste Euroopa liitlastega, kes on kurtnud USA käitumise üle kliimaküsimustes ning mossitavad selle pärast, et president tänavusele Euroopa Liidu tippkohtumisele tulemata jätab.

Tankerlennukite hangete ümber valitsevad vastuolud on kujunenud tõeliseks valupunktiks. EADS ja tema Ameerika partner Northrop Grumman võitsid hanke 2008. aastal, kuid Pentagon tühistas tulemused hiljem Boeingu kaebuste alusel.

Northrop astus märtsis käimasolevast hankeprotsessist välja ja väitis, et reeglid on sätitud Boeingu kasuks. EADS ütles Pentagonile, et vajab uue pakkumise koostamiseks kolm kuud aega. Koos Sarkozyga asus hankereegleid kritiseerima ka Briti peaminister Gordon Brown.

Prantsuse president ütles Valges Majas muuhulgas järgmist: «Kui teie ütlete meile, et hanketingimused tulevad ausad, õiglased ja läbipaistvad, siis meie ütleme omalt poolt, et EADS osaleb ja et me usaldame teid.»
Mille peale Obama vastas: «Protsess tuleb aus ja õiglane ning teie usaldus saab olema õigustatud.»


Copyright
The Financial Times Limited 2010.  



Kommentaarid
Copy
Tagasi üles