Maailma kaubanduskõnelused võivad taas alata

Marti Aavik
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Hiina põllupidaja Hefeist 23. juulil 2008.
Hiina põllupidaja Hefeist 23. juulil 2008. Foto: AFP / Scanpix

Eelmisel nädalal paari erimeelsuse tõttu ummikusse jooksnud Maailma Kaubandusorganisatsiooni (WTO) Doha vooru kõnelused võivad taas alata, usub Brasiilia president.


Brasiilia president Luiz Inácio Lula da Silva ütles, et ta on rääkinud WTO kõneluste taasalustamisest USA presidendi George Bushiga ning kavatseb nõu pidada ka India ja Hiina juhtidega.

Brasiilia president sõnas, et ta on läbirääkimiste uue alguse võimalikkuse suhtes optimistlik.

2001. aastal Qataris Dohas alguse saanud WTO läbirääkimiste voor jõudis eelmisel nädalal Genfis ummikusse. Kuigi põllumajandus pole Doha vooru ainuke teema, ajas just see osapooled tupikusse.

Ligi 8 aastat kestnud kõnelustel oldi lahendus leitud sadadele, kui mitte tuhandetele erimeelsustele põllumajanduspaketis ja lahendusi ootas neist veel paar-kolm, ent neis kompromissile ei jõutud.

27. juuli õhtuks oli läbirääkijate laual vaid kaks teemat: puuvill ja SSM (Special Safeguard Mechanism) ehk põllumajanduslik erikaitse-mehhanism arengumaadele.

SSM lubanuks arengumaadel teatud tingimustel, mingiks perioodiks tolle järsult tõsta, juhul kui kauba hind ja/või kogus ohustab nende väiketootjate sissetulekuid või toiduga varustatust. SSM käivitusmehhanismi üle vaidlesid USA ühelt poolt ja India ja Hiina teiselt poolt.

Hoolimata sellest, et Euroopa Liit ja teised püüdsid kompromissilahendusi pakkuda, kokkuleppele ei jõutud.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles