Soome tahab idapiiril katsetada elektroonilist järjekorrasüsteemi

Mari Kamps
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Eesti-Vene piiripunkt Narvas.
Eesti-Vene piiripunkt Narvas. Foto: Liis Treimann

Soome-Venemaa piiril võetakse kevadel katseliselt kasutusele elektrooniline järjekorrasüsteem, kirjutab Helsingin Sanomat.

Vaalimaa piiripunktis saab järgmisel aastal reserveerida piiriületuseks aja kas internetis või telefoni teel. Vähemalt esialgu on reserveeringu tegemine tasuta.

Soomlased loodavad, et taoline süsteem vähendab piiriületusjärjekordi.

Helsingin Sanomat toob positiivse näitena esile Eesti-Vene piiri, kus järjekorrad kadusid ära pärast reserveeringusüsteemi kehtestamist.

Kagu-Soome Majanduse-, transpordi- ja keskkonnakeskuse (ELY) transpordi- ja infrastruktuuri valdkonna juhataja Antti Rinta-Porkkunen kinnitas, et hanke ettevalmistamine on veel pooleli.

«Kui sõiduautojuht paneb omale aja kinni, hakkab ta kodunt lahkuma siis, kui talle eraldanud aeg läheneb. See tähendab, et piiril ei pea enam järjekorras seisma,» selgitas ta.

Raskeveokite osas pole olukord sama lihtne. «Veokid on sageli välismaised ja päris suur küsimärk on see, kas nad tulevad piirile ootama,» märkis Rinta-Porkkunen.

Seda, kas pilootprojekt end Vaalimaal õigustas, otsustatakse saadud kogemuste järgi tõenäoliselt 2015. aastal. Siis otsustatakse, kas kasutusele võetakse reserveeringutasu või kaetakse kulud muud moodi.

«Piiri- ja tolliametnikele on see võimaluseks ühtlustada koormust, kui kiiremaid aegu saab hajutada,» jutustas Rinta-Porkkunen.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles