EKP ametnik: Kreeka vajab 5-6 miljardit eurot lisaks

Urho Meister
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kõrgharidustöötajate koondamise vastu protestija Ateenas
Kõrgharidustöötajate koondamise vastu protestija Ateenas Foto: SCANPIX

Euroopa Keskpanga (EKP) juhatuse liige Jörg Asmussen teatas eile, et Kreekal tuleb teha tuleval aastal täiendavaid eelarvekärpeid rahvusvaheliste kreeditoride poolt seatud eesmärkide täitmiseks.

Ühtlasi ütles mullu Saksa rahandusministeeriumi poolt EKP juhatusse määratud Asmussen, et võlausaldajatel tuleb alates 2014. aasta keskpaigast Kreeka vajaduste katteks lisaraha välja käia.

Asmusseni hinnangul tuleb lisasumma vahemikus 5-6 miljardit eurot, vahendab Wall Street Journal.

Tegemist on esimese korraga, kui kõrge Euroopa ametnik avalikult sellised arvud välja käib, kuigi eraviisiliselt on hinnanguid antud ka varem – ning suurusjärk on olnud sama.

«Kõige tähtsam on, et Kreeka suleks suure lõhe oma tuleva aasta eelarves,» ütles euroala rahandusministrite koosolekule suundunud Asmussen reporteritele.

Kreeka rahandusminister Giannis Stournaras eitas teravas toonis «suure lõhe» olemasolu riigi 2014. aasta eelarves ning kinnitas ajakirjanikele, et koosolekul Asmussen neid sõnu ei korranud.

Eurogrupi juht Jeroen Dijsselbloem tunnistas, et «osad eelarveküsimused ootavad veel lahendamist», kuid keeldus täpsustamast summat.

Nn troika ehk Euroopa Komisjoni, EKP ja Rahvusvahelise Valuutafondi (IMF) eksperdid on katkestanud oma kontrollmissiooni Ateenas. Stournaras kinnitas ajakirjanikele, et eksperdid tulevad tagasi oktoobri lõpuks. Dijsselbloemi sõnutsi aga arutatakse Kreeka rahastamise probleeme alles detsembris.  

Vaatlejate hinnangul on arutelu edasi lükkunud, sest varem mainiti mitteametlikult, et küsimusele tõmmatakse joon alla novembris.

Kreeka liidrid on välistanud täiendavad kärped 2014. aasta eelarves. Samas tuleb neil selgitada, kuidas nad sellisel juhul lõhe sulgeda kavatsevad.

«Kreeka [küsimus] pole kunagi kerge,» ütles rahandusministrite koosoleku lõppedes ELi majandusvolinik Olli Rehn. «Pall on kreeklaste käes.»

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles