Analüütik: USA mängib tulega

Raul Sulbi
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kapitooliumi kompleks.
Kapitooliumi kompleks. Foto: SCANPIX

Ameerika Ühendriikides jätkub vabariiklaste ja demokraatide käteväänamine eelarve valikute ja võlalae tõstmise üle, analüütik Edward Aldeni sõnul käib praegu mäng tulega, sest USA-l on maailma majanduses suur mõju.

Kuigi eelmise nädala jooksul suutsid USA poliitikud võlalae ja eelarve küsimustes jõuda esimest korda üle pika aja läbirääkimistelaua taha, hakkab neil ajaga kitsaks minema, sest juba neljapäeval jõuab kätte see hetk, kui sealsel rahandusministeeriumil ei pruugi olla piisavalt raha intresside maksmiseks ja välisvõlgade teenindamiseks, vahendas ETV saade «Välisilm».

«Me mängime siin tulega, sest maailma finantssüsteem sõltub väga paljuski USA valitsuse finantsinstrumentide usaldusväärsusest. Seega, kui need seatakse kahtluse alla, võivad sellel väga karmid tagajärjed olla,» tõdes Council on Foreign Relationsi majandusanalüütik Edward Alden.

Eelmine kord, kui niivõrd napilt jõuti võlalae osas lahenduseni, oli 2011. aastal, aga isegi kui lahenduseni jõuti, reageerisid börsid valuliselt ja reitinguagentuur Standard & Poors langetas USA krediidireitingut, sel korral on aga vaidlused veel tulisemad ja tööseisak samuti käimas.

«Ma arvan, et riskid on siin suuremad kui 2011. aastal, sest toona oli põhiline vaidluskoht selles, kui erinevalt nägid osapooled kulude ja maksutulude osakaalu, sel korral on võitlus põhimõtteline, mis minu hinnangul teeb kokkuleppe leidmise palju keerulisemaks ja ma pigem ennustaks, et me näeme veel väga suurt rahutust börsidel, see võib mingil hetkel küll osapooled lahenduseni viia,» selgitas Alden.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles