Vilnius: täiendav tollikontroll lõpetati Putini dekreediga

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Vladimir Putin
Vladimir Putin Foto: SCANPIX

Vene president Vladimir Putin andis pärast Euroopa Liidu (EL) süüdistust poliitilisel ajendil kehtestatud kaubanduspiirangutes käsu lõpetada Leedu kaubaveokite aeganõudev kontroll piiril, teatas Leedu reedel.

Leedu suursaadik Moskvas Renatas Norkus sai reedel Vene tolliameti juhi Andrei Beljaninoviga kohtudes kinnituse, et Putin on tühistanud Leedu veokite tavatult range piirikontrolli. Beljaninov ütles siis, et dekreet jõustub lähitundidel. «Beljaninov kinnitas mulle, et Leedu veokitele kehtestatud range tollikontroll Leedu-Vene piiril ning Vene sisepiiridel tühistati president Putini dekreediga,» täpsustas Norkus.

Ka Leedu veokijuhtide ühendus kinnitas, et 12. septembril kehtestatud kontrolli piiril, mis mõnikord kestis üle nädala, uutele Leedust tulevatele autodele enam ei tehta.

«Me arvutame kahjusid kokku, need ulatuvad kindlasti üle 10 miljoni euro. Mõned juhid pidid olema tollis üle 10 päeva,» ütles ühenduse pressiesindaja Gytis Vincevičius.

Venemaa kehtestas Leedu veokitele 12. septembril täiendava kontrolli.

Moskva kimbutab Leedut kui EL-i eesistujariiki, sest novembris on Vilniuses kavas EL-i idapartnerlusprogrammi riikide tippkohtumine, millest võtavad osa traditsiooniliselt Venemaa mõjusfääri kuuluvad riigid nagu Ukraina, kel seisab ees Brüsseliga vabakaubandusleppe allkirjastamine.

Venemaa hiljutine keeld Leedu piimatoodetele tõi kaasa tugeva reaktsiooni nii Brüsselilt kui Vilniuselt. Euroopa Liit ähvardas impordikeelu asjus Maailma Kaubandusorganisatsiooni (WTO) poole pöörduda.

Moskva heidab Leedule ette piimatoodete ebapiisavat kvaliteedikontrolli, kuid EL-i ametnikud on veendunud, et keelu tegelikud põhjused on poliitilised.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles