Kolk: Eesti mööblitööstuses peaks arendama masstootmist

Liina Valdre
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tiit Kolk.
Tiit Kolk. Foto: Arvet Mägi / Virumaa Teataja

Iseseisva Eesti mööblitööstuse arengutes rääkides märkis AS Repo Vabrikud juht ning mööblitootjate liidu esimees Tiit Kolk, et Eestis tuleks arendada masstootmist.

Kolk kasutas oma mööblitootjate liidu konverentsil peetud ettekandes statistikat,  mille järgi 1990ndate alguses oli Eestis 15 ettevõtet ning ligi 12 900 töötajat.

2011. aastal oli ettevõtteid juba 568, kuid töötajate arv oli vähenenud 43 protsenti 7311 inimeseni.

Kolgi hinnangul saab sellest teha järelduse, et Eesti mööblitööstus tugineb väikeettevõtetel.

Statistika järgi kasvab mööblitööstus nii Eestis, Lätis kui ka Leedus, kuid hõivatute arv kõigis kolmes riigis samal ajal väheneb.

Kolk tõi oma ettekandes välja ka selle, et lisandväärtus on Soome mööblitööstuses kordi suurem kui Balti riikides.

Ühtlasi märkis Kolk oma ettekandes, et praegu moodustab Eesti  mööblitööstuse kogutoodang 1991. aasta tasemest 40 protsenti ning tugineb eelkõige väikeettevõtetele.

Eesti mööblitööstus peaks Kolgi sõnul arendama eelkõige masstootmist. Konsolideerimistest ja ülevõtmistest rääkides märkis Kolk, et aeg selleks on ilmselt möödas.

Välisinvesteeringud on Kolgi hinnangul Eesti mööblitööstuses olnud pidevad ning eriti paistavad siin silma Soome ja Rootsi.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles