Uuring: inimesed usuvad, et elu läheb paremaks

Sirje Niitra
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Faktum&Ariko juhatuse liige ja turundusuurija Kalev Petti.
Faktum&Ariko juhatuse liige ja turundusuurija Kalev Petti. Foto: Peeter Langovits

Faktum & Ariko korraldatud Eesti elanike uuringust nähtub, et tarbijate optimism on pärast detsembrikuu tagasilangust uuesti kasvama hakanud ja eriti kõrged on ootused järgmise kuue kuu suhtes.

Faktum & Ariko juhatuse liikme Kalev Petti hinnangul on optimismi tõus seekord märgatav, olles kõrgeimal tasemel uuringu alustamisest 2008. aasta juunist alates.

Hinnang riigi majanduse jooksvale olukorrale paranes veidi, samas järgneva kuue kuu väljavaateid hinnati oluliselt paremaks. Paranes tarbimise indeks ja oma tarbimist piirava elanikkonna osa, samuti isikliku finantsseisu paranemise ootused järgmiseks poolaastaks.

Elukvaliteedi senise muutuse indeksi langus peatus, rahulolu praeguse elukvaliteediga veidi paranes, järgmise kuue kuu ootused sellele aga tõusid märgatavalt.

Seega paranesid märgatavalt eelkõige järgmise kuue kuu ootused. Praeguse olukorra indeksid paranesid võrreldes eelmise uuringuga detsembris vähe. Petti sõnul võib see olla tingitud viimaste kuude headest sõnumitest, nagu näiteks euro ootus.

Üldine optimismi tase tõusis kõigis vanuserühmades, kuid traditsiooniliselt on optimistlikumad noored ja pensioniealised ning mehed.

Nende tarbijate osa, kes oma kulutusi varasemast oluliselt enam piiravad, tõusis veelgi, kuid piirajate osa veidi vähenes. Kui detsembris oli kulutuste piirajaid 79 protsenti, siis nüüd 70 protsenti. See võis Petti sõnul tuleneda sellest, et inimesed on juba varem oma kulutusi kõvasti kokku tõmmanud.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles