Spetsialist: Muuga söeterminal on üks tõenäolisi saastajaid

Sirje Niitra
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Saviranna elanik Jaak Tamtik sai käe aknalaule kogunenud tahmast mustaks.
Saviranna elanik Jaak Tamtik sai käe aknalaule kogunenud tahmast mustaks. Foto: Liis Treimann

Tartu Ülikooli Euroopa Kolledži keskkonnapoliitika õppejõu Toomas Pallo sõnul võib praeguste andmete põhjal öelda, et Muugal on õhk saastunud, aga kas selle allikas on just söeterminal, ei julge ta otse öelda.


«Muuga söeterminalis toimub laadimisel söeosakeste hõõrdumine üksteise ning muude käideldavate pindade vastu, mistõttu need koos suuremate tolmu- ja tahmaosakestega lendu lähevadki ja ümbruskonda levivad,» selgitas keskkonnaspetsialist.

Pallo sõnul on Muuga söeterminal peente tolmuosakeste levitajana üks võimalik allikas. Samas asub piirkonnas ka Iru elektrijaam, kus võib põlemise tulemusel samalaadseid tahkeid osakesi õhku paiskuda. Tolmu ja tahma saaste olulisteks allikateks on veel sõidukid ja üksikmajapidamiste küttekolded.

«Kasulik on ka teada, et suureteraline tolm ja tahm ei lenda kaugele - ehk ainult saja meetri kaugusele hea õnne korral. Peened tahked osakesed levivad
aga tohutute vahemaade taha. Sahara pinnalt lenduv peenike tolm kimbutab ju Euroopas
väga suuri alasid,» selgitas Pallo.

Muuga ja selle lähedase piirkonna välisõhku tuleks tema sõnul hinnata ja kaardistada kompleksselt, mis tähendab, et mõõteseade peaks olema püsti vähemalt aasta, mõõta tuleks erinevatest allikatest lähtuvat saastet ja hinnata normide ületamist.

Normide ületamisel tuleks koostada tegevuskava ja hakata seda ellu viima, nagu ka Euroopa direktiivid seda nõuavad ja Eesti õigusaktid vahendavad.

Euroopa Komisjon on alustanud rikkumismenetlust 10 liikmesriigi vastu, mis ei täida ELi õhukvaliteedi standardeid, mis puudutavad just ohtlikke õhus hõljuvaid tahkeid peenosakesi. Neid osakesi heidavad õhku tööstusettevõtete kõrval ka mootorsõidukid ja kodude küttekatlad ning need võivad põhjustada astmat, südame-veresoonkonna haigusi, kopsuvähki ja enneaegset surma. 10 liikmesriigi hulka, kes ei täida vastavaid standardeid, kuulub ka Eesti.

Postimees kirjutas eelmisel nädalal Muugast 1,5 kilomeetri kaugusel paikneva Saviranna küla elanike murest, kes väitsid, et seal kõiki pinud kattev tahm pärineb Muuga söeterminalist.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles