Hiinlased süüdistavad välismaalasi korruptsioonis

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Altkäemaksu andmine.
Altkäemaksu andmine. Foto: Panther Media / Scanpix

Aasia suurim naftatöötlusettevõte Sinopec pöördus eile valitsuse poole tungiva palvega võtta midagi ette korrumpeerunud välismaalastega, kes Hiinas äri ajavad.


Hiinas tegutsevatele välisfirmadele on heitnud varju Inglise-Austraalia kaevandusettevõtte Rio Tinto nelja töötajat puudutav kohtuasi, mis peaks lahenema homme. Töötajaid süüdistatakse altkäemaksu andmises ja ärisaladuste reetmises.

Hiinas tegutsevad välismaa ärimehed kaebavad sageli, et Hiinas on altkäemaksud ärikultuuri lahutamatu osa ning ilma selleta on kohalike rivaalidega võimatu edukalt konkureerida.

Sinopec aga pööras süüdistava sõrme hoopis välismaalaste suunas ning ütles oma pressiteates: «Me pöördusime valitsuse poole tungiva palvega teha kõik normaalse turukeskkonna tagamiseks ja heade ettevõtlustavade kaitseks, karistades karmilt väljakutsuvalt käituvaid rahvusvahelisi firmasid ning seaduserikkujatest ärimehi.»

Samas pressiteates tunnistas Sinopec, et üks nende töötaja sai altkäemaksu Saksa autotootjalt Daimlerilt. Daimler lahendas sel nädalal USA justiitsiministeeriumiga oma korruptsiooniasjad ära ning maksis kriminaalmenetluse vältimiseks trahvi.

Sinopec ütles, et lõpetas ärisuhted Daimleriga pärast seda, kui nende töötaja 2006. aastal Pekingi kohtus autofirmalt pistise võtmise pärast süüdi mõisteti.

Tegemist oli ulatusliku korruptsiooniskandaaliga, milles Daimler võttis omaks oma tütarettevõtete kaudu antud altkäemaksud 22 välisriigis, Hiina kaasa arvatud.

Rio Tinto on üritanud oma Hiina töötajate vastu algatatud korruptsioonisüüdistustest distantseeruda. Rio juhtivat rauamaagi müügimeest Stern Hud esindav advokaat ütles eile uudisagentuurile AFP, et Hu seati variisikute poolt olukorda, kus ta oli sunnitud enam kui 1 miljonit dollarit altkäemaksu vastu võtma, mida pidavat arvestama ka prokurör, kes on soovitanud määrata mehele võimalikult leebe karistuse.

Pärast seda kui Hu koos kolme töökaaslasega juulikuus vahi alla võeti, viis Rio süüdistuste osas läbi firmasisese uurimise. Lepinguid, rahavoogusid, töökorraldust ja töötajate e-maile uurisid kohtuekspertiisile omase põhjalikkusega nii juristid, raamatupidajad kui audiitorid.

Firma osas ei leitud mingeid õigusrikkumise märke. Samas ei puudutanud uurimine nende nelja mehe eraviisilisi asjaajamisi.

Rio globaalse käitumisjuhise järgi on altkäemaksud ja korruptsioon rangelt keelatud. Austraalia korruptsioonivastased seadused on väga karmid, Austraalia firmasid ja kodanikke ootavad välismaistele ametnikele pististe pakkumisel ranged karistused.

Ameerika advokaatide sõnul kutsuvad hiinlased oma süüdistustega ilmselt esile USA finantsjärelevalve poolsed uuringud.

Copyright The Financial Times Limited 2010.  

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles