Prognoos: Eesti kukub maailma IT edetabelis veel

Raigo Neudorf
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Toomas Huik.

Eesti Infotehnoloogia ja Telekommunikatsiooni Liidu (ITL) presidendi Taavi Kotka hinnangul kukub Eesti järgmisel aastal globaalses IT edetabelis veel mõne koha võrra.


Kotka kinnitas täna Maailma majandusfoorumi IT raportit kommenteerides, et iseenesest pole Eesti tänavune 25. koht halb ning riigid, kes meist aastaga mööda trügisid, on auväärt tegijad.



Küll oli ta sunnitud tunnistama, et Eesti puhul on halb üldine trend, mis raportist vastu kumab.



Nii et kui kokku mõõdetakse IT raportis 68 erinevat parameetrit, siis jämedalt kaks kolmandikku oli neist selliseid, kus Eesti värskes raportis langes.



«Tõenäoliselt on järgmine aasta veel kehvem, sest nende näitajate paremaks pööramine pole üleöö tegevus. Selles mõttes on halvasti,» tõdes Kotka.



Näiteks Norra näitajad olid tänavuses raportis üsna võrreldavad Eesti tulemustega. Samas asub Norra pingereas 10. ning Eesti 25. kohal. Kotka sõnul räägib Norra kasuks just stabiilsem majanduskeskkond.



«Väga suur osakaal on üldisel majandkeskkonnal. Norra on oma näitajatelt raportis sarnane Eestiga, kuid nad panevad meile pika puuga ära just majanduskeskkonna poolel,» ütles ITLi juht.



Samuti jätab soovida Eesti ettevõtete innovaatilisus. Nii et kui Eesti telekomi- ja finantssektori ettevõtted on IKT (info- ja kommunikatsioonitehnoloogia) kasutuselevõtus väga aktiivsed ja eesrindlikud, on muudes sektorites see areng sisuliselt lapsekingades.



Kotka sõnul paraneb olukord siis, kui kohalik erasektor hakkab senisest enam IKTsse investeerima.



Veel üks koht, mis Eesti kukkumisele kaasa aidanud, on IKT eksport. Põhjus selles, et Eesti on seni erinevate IKT toodete ja teenuste arendamisel keskendunud siseturule.



«Maailmamastaabis on meie IKT ekspordinumber väga väike. Siin on kõvasti paranemisruumi,» tõdes Kotka.



Samas rõhutas ta, et mitmed IT-projektid, mis täna on Eestis käima lükatud, tõotavad meie positsiooni tulevikus avaldatavates tabelites siiski parandada.



Siinkohal võib välja tuua näiteks IKT hariduse parandamisele keskenduva IT Akadeemia projekti ning uue põlvkonna internetivõrgu rajamisega tegeleva EstWin projekti.



«Estwin tõstaks meid hüppeliselt mõnes punktis,» märkis Kotka.



Kokkuvõttes usub ITLi president, et Eestil on veel palju tööd IT-vallas ära teha ning kuigi innovatsiooniaasta sai läbi, tuleb selle tööga aktiivselt jätkata.



«E-riigina me halvad pole. Kui võtaksime ette ainult e-teemad selles tabelis, asuksime esikümnes,» usub Kotka.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles