Juhkam: õiglane oleks kroonilaenude intresse euro tulekul alandada

Sandra Maasalu
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Toomas Huik

Pangad kavatsevad juhul, kui eurole üle minnakse, praeguste kroonilaenude intressid samaks jätta, kuid Tartu Ülikooli rahandusõppejõud Andres Juhkam leiab, et pankade poolt pole õiglane saada tasu riski eest, mida nad tegelikult ei võta.

Pangad on kroonilaenud välja andnud nii, et need on seotud panga enda krooni baasintressiga, mis on kõrgem kui Euribor. Euro tulekul kaoks koos krooniga ka see intressimäär, kuid näiteks Swedbank on juba teatanud, et juhul kui eurole üle minnakse, laenulepingute tingimused ei muutu, seega jääb ka praeguste kroonilaenude intress samaks.

«Kroonilaenu intress sisaldab endas ka krooni devalveerimise riski, mis viimasel aastal on olnud märkmimisväärne,» ütles Andres Juhkam. «Kui see risk seoses eurole üleminekuga saab lõplikult maandatud, siis ei ole riskipreemia võtmine pankade poolt majanduslikult kuidagi põhjendatud.»

«Sellisel juhul oleks õiglane senised kroonilaenude intressimäärad pankade poolt ümber vaadata ja määrata seniste kroonilaenude intressiks madalama Euribori baasil, millele muidugi lisanduks kliendi riskipreemia,» leiab Juhkam, kelle käsitlus on tema enda sõnul eelkõige rahanduslik.

Juhkam selgitas, et juhul kui intressimäärad jäävad pärast euro tulekut samaks, siis saaks pank intressi näol tasu ka riski eest, mida ta tegelikult ei võta. «Mõistagi on see pangale kui laenuandjale kasulik,» tõdes ta samas.

Juhkam märkis, et ilmselt ei ole laenulepingutes sellist klauslit, mis sunniks panka intressimäära ümber vaatama, kui eurole üle minnakse. «Seega oleks see panga jaoks pigem vabatahtlik kliendile vastutulek, kui ta intressimäära nõustuks alandama,» ütles ta.

Ka Advokaadibüroo Tark & Co partner Hannes Vallikivi on varem öelnud, et suure tõenäosusega jääb paika vana ja kõrgem intress, kuna pankadel ei ole juriidilist kohustust neid alandada.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles