Balti Gaas: veeldatud maagaasi terminal peab tulema Eestisse

Sirje Niitra
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Gaasitoru.
Gaasitoru. Foto: Priit Mürk

Paldiski lähedale veeldatud maagaasi (LNG) terminali arendava osaühingu Balti Gaas arvates on oluline, et terminal rajataks Eestisse.


«LNG terminali rajamine on oluline energia varustuskindluse seisukohalt ja seda Soomest kuni Leeduni. Eesti eesmärgiks peab olema terminali siia rajamine, kuna sel moel saab Eestist LNG piirkondlik keskus, mis mõjub lisaks varustuskindlusele ja hinnale hästi ka ekspordile ning tööhõivele,» rõhutas Balti Gaasi tegevjuht Urmo Männi.



Balti Gaasi projekt on välja töötatud vastavalt Euroopa Komisjoni poolt heakskiidetud programmile BEMIP (Balti energiaturu ühendamise plaan), mille eesmärk on tagada energia, sh elektri ja gaasi, varustuskindlus piirkonnas ning integreerida Leedu, Läti, Eesti ja Soome gaasivõrgud.



Kokku on plaanis Paldiski terminali rajada kaks mahutit kogumahutavusega 160 000 kuupmeetrit. Valminud terminalis saavad tööd ligi 60 inimest, ehitustöödel aga veel ligi 200 inimest. Balti Gaasi rajatava terminali teemaplaneeringu eskiislahenduse ja selle keskkonnamõju strateegilise hindamise programmiga tutvumine toimus kuni 15. märtsini Paldiski linnavalitsuses.



LNG-st aurustamise tagajärjel tekkiv gaas sisaldab sarnaselt naturaalsele maagaasile üle 97 protsendi metaani (CH4), mis on lõhna ja värvuseta õhust kergem gaas. Selle põlemisel tekivad vaid veeaur ja süsihappegaas.



Seoses keskkonnasõbralikkusega on LNG-st saamas nö roheline laevakütus, metaani kasutatakse aga alternatiivse autokütusena juba aastaid.


OÜ Balti Gaas omanikud on Baltic International Trading, Paldiski Arendamise AS ja Sergei Timošenko.


Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles