Swedbank: makseraskustes kliente tuleb veel juurde

Raigo Neudorf
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Peeter Langovits.

Swedbanki esindajad tõdesid täna panga eluasemelaenu ja kinnisvaraturu ülevaadet kommenteerides, et makseraskustesse sattunud inimeste hulk kasvab mõnevõrra veel.


«Me näeme seda, et makseraskustes kliente tuleb juurde, aga väga suurt kasvu ei näe,» tõdes Swedbanki eraisikute võlahalduse osakonna juhataja Raul Järve.



Ka panga eraisikute finantseerimise divisjoni direktor Andres Tukk leidis, et taolisi kliente lisandub veelgi, samas pidas ta positiivseks, et osa raskustesse sattunud kliente leiab oma probleemidele juba ka lahenduse.



Järve sõnul võib täna siiski väita, et viimasel ajal on makseraskustes klientide hulk püsinud suhteliselt stabiilne. Üle kolme kuu maksetega võlas olevate eraisikute lepingute arv on aga isegi 1,4 protsendi võrra eelmise aasta oktoobriga võrreldes vähenenud.



Samas on märgatavalt kasvanud nende klientide hulk, kes on maksepuhkusel. Kui oktoobris oli selliseid kliente Swedbankil 2000, oli veebruaris neid 3600 ning see number kasvab jätkuvalt.



Teine hulk kliente on Järve sõnul sellised, kelle raskustele pole muud võimalust kui vara maha müüa. Selle tulemusena on hetkel müügis 426 eluaset ja 350 autot.



«Suurem osa sellest varast on klientide enda initsiatiivil müüki suunatud,» märkis Järve.



Ta lisas, et suurimaks makseraskuste põhjustajaks on hetkel klientide tööpuudus.



«Tööotsimise aeg muutub samas üha pikemaks ning täna on see periood üle kuue kuu.»



Swedbanki esindajate sõnul on viimasel ajal hakanud kliendid samas palju ratsionaalsemalt käituma ning on näha, et kliendid loevad varasemaga võrreldes tunduvalt rohkem oma raha.



Andres Tuki sõnul pikendab Swedbank näiteks liisingu poolel üsna hoogsalt klientide liisinglepinguid.



«Kui kliendi kohustused on liiga suured, teeme graafiku pikemaks, et väiksema kuumaksega hakkama saada,» tõdes ta.



Eluasemelaenu lepinguid muudetakse kuus ca 500 piires.



«Kõik maksepuhkused ja lepingumuudatused, miks aitavad kliendil paremini toime tulla, on toimunud ikkagi kliendi initsiatiivil. On näha, et kes on aktiivne, jõuab ka kokkuleppele,» lisas Järve.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles