Mõis: Tallinna Vee erastamine oli minu väljapaistev saavutus

Marti Aavik
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Jüri Mõis.
Jüri Mõis. Foto: Peeter Langovits

Jüri Mõis peab Tallinna Vee erastamist üheks väljapaistvaimatest saavutustest oma linnapeaks oleku ajal, sest veemajandus pääses sellega poliitika tõmbetuultest välja, hinna tõstmist samas taktis tarbijahinnaindeksiga peab ta loomulikuks.


Jüri Mõis oli Tallinna linnapea 1999 kuni 2001. Tema linnavalitsus viis läbi Tallinna Vee erastamise.

«Pean isiklikult Tallinna Vee erastamist üheks oma aja suurimatest saavutustest,» ütles Jüri Mõis Postimees.ee'le. «Linnas on nüüd puhas vesi, mitte nagu varem,» lisas Mõis.

Ta peab tähtsaks seda, et erastati rohkem kui pool ettevõttest. «Eesmärk oli viia veemajandus poliitika tõmbetuulest välja ja see on saavutatud,» sõnas Mõis.

«Enne oleks olnud tuhat varianti kuidas vee solkimisega tegeleda ja siis erakondadel seda üksteise kaela ajada,» ütles endine linnapea Mõis.

«Tallinna Vesi on nüüd kasumit taotlev börsiettevõte, järgi on jäänud konkreetne majandustegevus, mille eesmärk on liigsete vaidluste ja probleemideta puhta vee pakkumine kõikidele klientidele,» sõnas Mõis.

Eile teatas AS Tallinna Vesi börsile, et taotleb vee hinna tõstmist 13,4 protsendi võrra. Uue tariifi moodustab investeeringute kattekordaja kahe protsendi ja tarbijahinnaindeks 11,4 protsendi ulatuses.

Vee hinna tõstmises just tarbijahinnaindeksit (THI) arvestades Mõis probleemi ei näe. Tema arvates iseloomustab THI hästi ka Tallinna Vee kulude kasvu. «Hinnad tõusevad igal pool ja alati ning jäävadki tõusma, sellega tuleb harjuda, sest elu läheb edasi,» ütles Jüri Mõis.

«Võrrelda tuleks absoluutarvudes palju maksab vesi Helsingi, Peterburi, Londoni ja Tallinna elanikule või seda, palju ühe tunni palga eest vett saab,» sõnas Mõis. «Vesi on meil odav ja hea.»

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles