Valjala vald kogub masu ajal rahavaru

Laura Raus
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Graafik: Silver Alt

Valjala vald Saaremaal kogub raha reservi, sest ei näe majandussurutist niipea lõppevat. Suured kulude kärped on vallavanema sõnul võimalikud tänu talupojamõistusele. 

Tulumaksu sai Valjala eelmisel aastal 16 protsenti tunamullusest vähem. Samas vähendas vald otsustavalt kulusid, mistõttu töötajad olid kaks nädalat isegi palgata puhkusel.



Nii lõppes aasta silmapaistva tulemusega – vallakassast läks raha välja ligi 11 miljonit krooni ehk 40 protsendi võrra vähem, kui sinna laekus. Ka tänavune Valjala eelarve on kavandatud ülejäägiga, ehkki tulumaksulaekumiste vähenemine jätkub peaaegu endises tempos.



Hullem ootab ees


Kulukärbetest hoolimata suudab vald isegi investeeringuid teha. «Tänavu tuleb tervisekeskus, selleks hoidsime ka natuke raha,» rääkis vallavanem Kaido Kaasik.



Suur osa summadest tuleb küll Euroopa Liidu ja muudest sellistest toetustest, kuid seda saada poleks võimalik, kui vald ka oma raha ei lisaks.



Valjala eelarvepoliitika ei näi olevat kooskõlas tavapärase majandusteooriaga, mille kohaselt on mõistlik reserve koguda headel aegadel ning kriisi ajal neid kasutada. Vald kogub aga raha eesootavate mustade päevade tarvis.



«Põhiline kriisi mõju hakkab meile alles järgmisel aastal jõudma,» ütles Kaasik. «Nagunii hakkame seda reservi tasapisi ära sööma, kui peame hoidma teenused samal tasemel, ilma et me raamatukogusid ja rahvamajasid hakkaks kinni panema.» Reservist peaks vallavanema sõnul jätkuma paariks aastaks.  


Reservi kogumist võimaldanud kulude järsud kärpimised on Kaasiku hinnangul olnud suhteliselt valutud. «Praegu pole me õnneks pidanud millestki loobuma,» lausus ta. «Raamatukogud on avatud, lasteaiad soojad ja kedagi pole pidanud lahti laskma lihtsalt kokkuhoiu pärast.»



Valla ligi 1400 elanikust pole Kaasiku sõnul keegi näljas, külmas või peavarjuta. Majanduskriisi mõju on näha küll, eriti laste peal, möönis ta. «Aga inimesed on tublid, ega nad ei tule ise ka väga palju rääkima [oma raskustest],» lisas vallavanem.



Elasid kokkuhoidlikult 


Kulude valutu vähendamisega tuli Valjala toime tänu ettenägelikkusele siis, kui majandusel veel hästi läks. «Me ei pingutanud üle oma püsikulude tekkimisega,» rääkis Kaasik. «Kui oleksime tõstnud palgad väga kõrgeks, oleks võtnud palju laenukohustusi, siis...» Heade aegade ülelaekumisi kasutas vald tema sõnul pigem investeeringute omafinantseerimiseks.



«See on selge talupojamõistus, mis peab mingi hetk tööle hakkama, kui elu väga heaks läheb,» selgitas Kaasik Valjala valla suhtumist. «Inimesed on harjunud, et kui elu läheb heaks, ongi kogu aeg hea. Aga kui elu läheb heaks, tuleb hakata kriisiks valmistuma.»

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles