Kohus: Youtube teadis autoriõiguste rikkumistest

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Youtube.
Youtube. Foto: SCANPIX

USA kohtu andmetel olid Youtube'i juhid juba varakult teadlikud, et nende saidile suurtes kogustes autoriõigustega kaitstud videoid üles laeti.

Ühtlasi olevat üks Youtube'i asutajatest teistest allikatest «jultunult videomaterjali varastanud».

Värskete tõestusmaterjalide valguses läheb Youtube'il enda kaitsmine Viacomi poolt käivitatud 1 miljardi dollari suuruses autoriõiguste kohtuasjas ilmselt raskeks. Viacomile kuuluvad muuhulgas filmistuudio Paramount ning MTV Networks.

Kolm aastat väldanud kaalukas kohtuasjas on kogutud juba tuhandete lehekülgede kaupa tõendusmaterjale. Viacom süüdistab Youtube'i omanikku Google'it massilises rahvusvaheliste autoriõiguste rikkumises.

Google väitis eile enda kaitseks, et Viacom, kes ise teatud hetkel Youtube'i ära osta üritas, muutis ebaseaduslikult üleslaetud videote tuvastamise Youtube'i jaoks meelega võimatuks, «maskeerides» postitatud videoid selliselt, otsekui olnuks nood pärit eraisikutest kasutajatelt.

Eriti ebameeldiv on Youtube'i jaoks ilmselt e-mail, mille kaasasutaja Steve Chen saatis teistele kaasasutajatele Jawed Karimile ja Chad Hurley'le 2005. aasta 19. juulil ehk veidi aega pärast saidi käivitamist. «Jawed, palun lõpeta see varastatud videote ülespanemine,» kirjutas ta.

Kiri jätkub: «Meil läheb raskeks väita, et me ei vastuta autoriõigustega kaitstud materjali ülespaneku eest ja öelda, et meie neid üles ei pannud, kui üks meie kaasasutajatest häbitult teistelt saitidelt sisu varastab ja kõike seda vaatama kutsub.»

Teises, 2005. aasta 3. septembril saadetud kirjas ütles Hurley aga teistele kaasasutajatele järgmist: «Oi oi, see sait hakkab meil autoriõigustes kontrolli alt väljuma.»

2006. aastal Youtube'i 1,65 miljardi dollari eest omandanud Google väitis, et viimane ei saanud kuidagi kindlaks teha, kas autoriõigustega kaitstud materjale panid üles suvalised isikud või autoriõiguste omanikud ise. Samuti väidavad nad, et seadus nõudnuks neilt materjalide eemaldamist vaid juhul, kui autoriõiguste omanikud oleksid seda palunud.

Nad väidavad, et Viacom varjas enda poolt reklaami otstarbel ülespandud videote algupära, palgates nende postitamiseks 18 erinevat turustusagentuuri ning töödeldes neid teadlikult nii, et nad näeksid välja nagu varastatud või lekkinud materjal.

Viacomile lähedane allikas väitis, et praktiliselt kõik 63 000 videoklippi, mille nad YouTube'ist avastasid, olid sinna pandud ebaseaduslikult. Nende omad töötajad või palgatud agentuurid olevat üles riputanud vaid «mõned sajad videod».

Viacomi 2007. aastal käivitatud kohtuasi on näide sellest, millist mastaapset võitlust traditsioonilise ja internetimeedia ettevõtted internetikasumite pärast peavad.

Sellest ajast alates on Google sõlminud lepinguid mitmete muusika-, TV ja filmitööstuse ettevõtetega, kes oma materjale YouTube'is näidata soovivad.

Google palus, et kohtumaterjale enne juunikuud ei avaldataks. Viacom on aga kohtule peale käinud, et nad kogutud tõendeid juba nüüd avalikkusele tutvustaksid.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles