Pimedate tootmishooned lähevad oksjonile

Vilja Kohler
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Repro

Avalikul enampakkumisel lähevad järgmisel nädalal müüki väga viletsalt või üldse mitte nägevatele inimestele mitu aastakümmet tööd pakkunud hooned Ringteel.


Mullu kevadel pankrotistunud pimedate ettevõtte Epitar, mis enne pankrotti nimetati ümber osaühinguks Ringtee 1 Kinnisvara, oksjonile minev kinnistu võtab aadressil Ringtee 1 enda alla 27 841 ruutmeetrit.



Nädala pärast Tallinnas korraldataval suulisel enampakkumisel on kinnistu alghind 18 miljonit krooni. «Kui müük selle hinnaga õnnestub, siis saavad oma raha kätte hüpoteegiomanikud,» ütles Ringtee 1 Kinnisvara pankrotihaldur Andres Hermet. «Pandiga tagamata võlausaldajad saavad oma rahast


kolmandiku.»



Pimedate ühing


Uksi ja harju valmistanud pankrotistunud Epitar jäi pankadele, maksu- ja tolliametile ning teistele võlausaldajatele võlgu ligi 28,3 miljonit krooni. Pärast pankrotti müüsid pankrotihaldurid eraldi maha uksetootmise ja harjatootmise, need ettevõtted tegutsevad. Nüüd on müügis kolmas osa ehk kinnistu.



Ringtee 1 hoonetes tegutseb kümmekond rentnikku. Lisaks valdab ja kasutab 513 ruutmeetril tasuta ruume ka enam kui 400 liikmega mittetulundusühing Lõuna-Eesti Pimedate Ühing.



«Uuel omanikul tuleb otsustada, kuidas ta pimedate ühinguga edasi käitub,» märkis Hermet. «Riik või kohalik omavalitsus peaks pimedate ühingut ja nende tööhõive tagamist rahaliselt toetama, aga praegu seda ei tehta.»


Lõuna-Eesti Pimedate Ühingul on Ringteel kontoriruumid, arvutiklass, raamatukogu, raadiosõlm ja saal.



Pikk ajalugu

Pimedatele tööd andev artell alustas Tartus tegevust juba Pätsu ajal. Tänavu oleks selle järeltulija, 1987. aastal moodustatud Epitar saanud pidada 88. sünnipäeva.



Ringteel valmisid pimedate õppetootmiskombinaadi hooned 1970. aastate lõpus, nõukogude ajal töötas seal ligi 400 inimest. Kuus meetrit kõrgeks ehitatud tootmishoonetes oleks sõja puhkedes sisse seatud tankide remontimise töökojad.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles