Lang: ettevõtte peaks saama luua ka rahata

Sirje Niitra
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Rein Lang
Rein Lang Foto: Pm

Justiitsminister Rein Lang loodab tänasel kabinetiistungil valitsuse toetust äriseadustiku muudatustele, mille kohaselt oleks võimalik Eestis osaühingute asutamine ilma osakapitali sissemakseta.


Langi sõnul jääb talle arusaamatuks majandus- ja kommunikatsiooniministeeriumi vastuseis sellele ettevõtlust elavdavale meetmele.

«Majandusminister ei ole oma vastuseisu põhjenduseks seni toonud mingeid tõsiseltvõetavaid argumente viidates vaid, et valdkond vajaks veel analüüsimist,» ütles Lang.

Nimetatud eelnõu võimaldaks asutada osaühingu, ilma et selle käigus peaks tehtama märkimisväärseid kapitalimahutusi, kui just tulevane tegevusvaldkond seda ei nõua.

«Näiteks kui mõni ettevõtlik inimene soovib hakata pakkuma mõnd nõustamisteenust ja sooviks seda teha äriühingu kaudu, siis ei ole ju selleks hädapäraselt vaja muud kui head teadmistepagasit ja pealehakkamist,» selgitas minister. Ta lisas, et hea nõu andmiseks ei ole vaja 40 000 krooni, mida hetkel äriseadustik osaühingu asutamiseks nõuab.

Seetõttu loodi eelnõuga võimalus luua osaühing selliselt, et osakapitali rahaline sissemakse tehakse siis, kui selleks on reaalne vajadus. Eelnõus välja pakutud muudatuste kohaselt on võimalik asutada osaühing, mille osakapitali moodustavad nõuded osanike vastu, kes vastutavad tegemata sissemaksete eest kuni selle summa ulatuses, mida nad sissemaksena teha on lubanud.

Kui osaühingul tekivad makseraskused ning võlausaldajatel ei ole võimalik oma nõudeid osaühingu vara arvel rahuldada ja kuulutatakse välja pankrot, siis hiljemalt sel hetkel nõuab pankrotihaldur tegemata sissemaksed osanikelt sisse.

Langi selgitusel on vaja, et ettevõtluse edendamisel ei jääks kaitseta ka võlausaldajad. «Vastasel juhul võime jõuda tulemuseni, kus kaitseta jäänud võlausaldajate võimalikud pankrotid ei aita ettevõtluse arendamisele mitte kuidagi kaasa.»

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles