Urmas Varblane: konkurentsivõime tuleb taastada

Berit-Helena Lamp
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Rahulolematud kreeka töötajad korraldasid teise üldstreigi kahe nädala jooksul.
Rahulolematud kreeka töötajad korraldasid teise üldstreigi kahe nädala jooksul. Foto: AP/Scanpix

Eesti Panga nõukogu liige akadeemik Urmas Varblane ütles rääkides eurotsooni muredest ja rõõmudest, et Kreeka rahamured on väga paljudele riikidele signaal, et konkurentsivõime tuleb taastada.


«Kuna devalveerimine ei ole võimalik, siis järelikult tuleb kulud alla viia. Ei ole teist võimalust. See jõudis nüüd Kreekale ka kohale,» rääkis Varblane ETV saates «Vabariigi kodanikud».

Marfin Pank Eesti juht Riho Rasmann rääkis, et kreeklased on natukene rohkem mäslev rahvas kui meie siin põhja pool. «Põhiline põhjus on selles, et kui headel aegadel lasti teatud riigi kulutused kontrolli alt välja ja inimeste palgad tõusid ning pensionid suurenesid, siis iga eurosent, mis sult ära võetakse, toob selliste riikide inimesed tänavatele,» rääkis Rasmann.

«Nad on endale loonud sellise pildi, et ei nemad ega nende valitsus pole süüdi, vaid muu ümbritsev maailm,» lisas Rasmann.

Riigikantselei Euroopa Liidu asjade juht Juhan Lepassaar välistas võimaluse Kreeka Euroopa Liidust välja arvata. «Selliseid võimalusi pole ja ma pole ka kindel kas me seda tahaksime. Üks oluline printsiip on solidaarsus,» ütles Lepassaar.

«See oleks lihtne lahendus, et sa viskad kellegi ukse taha. Palju raskem on leida selline koostöömehhanism, mis jätaks hundid söönuks ja lambad terveks,» märkis Lepassaar.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles