Nord Steami gaasikonsortsium laenab 3,9 miljardit eurot

Jürgen Tamme
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Merealuse gaasijuhtme ehitus.
Merealuse gaasijuhtme ehitus. Foto: AFP / Scanpix

Läänemere põhja gaasitorustiku ehitamist kavandav konsortsium Nord Stream AG jõudis 26 pangaga 3,9 miljardi euro (62 miljardit krooni) suuruse laenu osas kokkuleppele.

Konsortsiumi aktsionäride ringi kuuluvad Vene energiagigant Gazprom (51 protsenti), Saksa firmad Wintershall ja E.On Ruhrgas (mõlemal 20 protsenti) ning Hollandi Gasunie (üheksa protsenti), kes täna teatasid gaasitorustiku projekti esimese faasi rahstamisese allkirjastamisest.

Gaasitorustiku ehituse kogumaksumus on ligikaudu 7,4 miljardit eurot, millest 70 protsenti kavatsetakse tasuda laenurahadest ja ülejäänud 30 protsenti maksavad aktsionärid, vahendas AFP.

Laen võimaldab alustada Nord Streami esimese juhtme ehitamist nagu planeeritud tänavu aprillis. Konsortsium pöördub ka finantsturgude poole, et leidarahaline kate ka projekti teisele faasile.

Venemaalt Viiburist alguse saav 1223-kilomeetrine gaasitorustik kulgeb projekti järgi Soome lahe ja Läänemere põhjas kuni Saksamaa Greifswaldini välja.

Rahvusvaheline gaasikonsortsium on torujuhtme ehitamiseks saanud loa viielt riigilt - Venemaalt, Soomelt, Rootsilt, Taanilt ja Saksamaalt, mille territoriaalvett ning majandustsooni see läbib, kuid Soome keskkonnaühendused on ehitusloa kohtus vaidlustanud.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles