FIE surm seab tema pärijad keerulisse olukorda

Sirje Niitra
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Panther Media/Scanpix

Füüsilisest isikust ettevõtja (FIE) surma korral peab pärija üle võtma kogu ettevõtlusega seotud asjaajamise ning paraku ka võlad ja muud kohustused, millest tal ei pruugi aimugi olla.

«Füüsilisest isikust ettevõtja ei saa tavaliselt endale puhkust lubada, eriti veel nüüd, mil masu pitsitab, ja nii juhtubki, et ta ühel päeval väsib,» tõi maksukonsultant Helga Kitsing välja põhjuse, miks just viimasel ajal tema juures rohkem õnnetuid leski kurtmas on käinud.



Vahel tuleb mitu sellist inimest päevas. Nende hulgas on näiteks kaugsõiduautojuhtide, aga ka kõigi teiste elualade ettevõtjate abikaasasid.


«Inimene tuleb minu juurde, käed värisevad, ja on täielikus teadmatuses, mis edasi saab, mida ta selles olukorras tegema peaks,» rääkis konsultant. «Ja mul pole talle must valgel ühtegi tegevuskava anda, sest iga olukord on erinev.»



Kui ühel päeval FIEt enam ei ole, peab pärija tema raamatupidamise põhjal esitama deklaratsioone, tasuma makse ja tegema muud hädavajalikud toimingud. Pärija võib kas ettevõtlust jätkata või selle lõpetada. Viimasel juhul tuleb kogu vara võtta isiklikku tarbimisse, selle kohta E-vorm täita ja selle pealt nii tulu- kui sotsiaalmaks tasuda.



Tavaliselt ei tunne abikaasa, veel vähem aga lapsed, FIE tegevuse vastu tema eluajal suurt huvi. Vahel on inimene palju võlgu võtnud. Võlgade tasumisest pääsemiseks tuleb koostada pärandvara inventuur, sest sel juhul vastutab pärija võlgade eest ainult pärandvara ulatuses ning tema isikliku vara ja sissetuleku kallale ei minda. Seda inimesed sageli ei tea ja võivad niiviisi kergesti endale suure võlakoorma kaela saada.



Maksuekspert Olavi Kärsna tõdes, et ettevõtja vara pärimise probleemid hakkavad päevakorda kerkima just nüüd, mil rublaaja lõpus ja krooniaja alguses äriga alustanud on jõudnud ikka, kus üle võimete rügamine lõpuks tunda annab.



«Kui abikaasa tegemiste rahalise poolega kursis ei olda, ei teata ka, milliseid kohustusi ta endale võtnud oli. Lisaks enda tarvis võetud laenudele-liisingutele võib olla käendatud kellegi teise laenu,» selgitas ta.



Kärsna ootab notaritelt, kelle poole pärimismenetluse alustamiseks pöördutakse, et need teeks puust ja punaseks selgeks, miks võib pärandvara inventuur hea olla. Tõenäoliselt ei taha pärijad seda esimese hooga teha lasta, sest see maksab. Meil ei ole paraku veel tekkinud arusaamist, mida pärandi vastuvõtmine kaasa võib tuua.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles