Jänkid purustavad rekordkiirusel laenuahelaid

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: AP/ SCANPIX.

Ameeriklased tasakaalustasid mullu agressiivselt oma isiklikke eelarveid ning majapidamiste võlatase pöördus langusse esmakordselt pärast seda, kui andmeid omal ajal arvestama hakati.


USA keskpanga teatel vähenes majapidamiste võlatase 2009. aastal 1,75 protsenti. Keskpank hakkas eraisikute laenudel silma peal hoidma, kui kalendris 1946 ette keerati. Sellist aastat, mil laenutase langenud oleks, polegi varem ette tulnud.

Seega võib öelda, et kriisieelsest laenamiseufooriast pole suurt midagi järgi jäänud.

Hüpoteekvõlgade kogusumma kahanes 2009. aasta viimases kvartalis stabiilselt, ühtlasi tõmbusid kokku ka tarbimislaenud. Samas hoiatavad analüütikud, et paljuski võib olla tegemist korstnasse kirjutatud, mitte tagasi makstud laenudega.

Sel ajal, kui tarbijad ja koduomanikud kulusid kärpisid, laenasid osariikide valitsused ja keskvalitsus aga uljalt edasi, et majanduse stimuleerimiseks mõeldud meetmeid rahastada.

Riiklikul tasemel kasvas laenuvõtmine mullu igakuiselt 22,7 protsenti, osariikide valitsused ja kohalikud omavalitsused tõstsid omakorda selles vallas tempot 4,8 protsendi võrra.

Võrdluseks võiks tuua aasta 2007, mil majanduslangus ametlikult pihta hakkas. Tol ajal kasvas keskvalitsuse laenuvõtmine vaid 4,9 protsendi võrra.

Laenude osas vajutasid mullu pidurit ka ettevõtted, tulemuseks 1,8 protsendine langus - kuna tarbijanõudlus oli nõrk ning pangad meeleldi laenu ei andnud.

2008. aastal olid ettevõtluslaenud kasvanud 5,2 protsenti. Keskpanga sõnutsi langes väljaspool finantssektorit tegutsevate ettevõtete laenutase lausa 1,75 protsendi võrra, mis on kõige kiirem kokkutõmbumine alates 1990. aastate algusest.

«Meie seisukohast on ajaliselt kokku langenud kaks hullu asja: pangad ei taha laenu anda, inimesed ei taha laenu võtta,» ütles IHS Global Insighti analüütik Brian Bethune. «Õnneks on valitsused meile truud, nemad oma kombeid muutnud pole.»

Rahandusminister Tim Geithner ütles üleeile, et USA majandus ja riigirahandus seisavad silmitsi suurte väljakutsetega, kuid stiimulid olevat siiski efektiivseteks osutunud.

Analüütik Bethune märkis, et laenutaseme alanemine ei pruugi olla tingitud enesedistsipliini kasvust. Kuna laenu katteks tagasi võetud kodude arv on kasvanud, siis on krediidireitingud nõrgenenud.

Vähenenud krediitkaardivõlad tulenevad aga sellest, et pangad on palju kaarte kinni pannud ning osa laene kahjumisse kirjutanud.

USA majapidamised on samal ajal siiski rikastunud, 2009. aasta neljandas kvartalis tõusis nende netoväärtus 700 miljardi dollari võrra 54 200 miljardi dollari peale.

Majapidamiste rikkus kasvas seega juba kolmandat kvartalit järgemööda ning peamiselt tuleb neil selle eest tänada eluasemehindade tõusu ja börsiolukorra paranemist.

2009. aasta kokkuvõttes kasvas majapidamiste «ühisvara» 2800 miljardi dollari võrra, napsates natuke tagasi sellest 14 000 miljardist dollarist, mis majanduslanguse käigus hävines.

Tipust põhjani kukkus USA majapidamiste netoväärtus 26,4 protsendi võrra.

Action Economicsi analüütik Mike Englund ennustab, et endistele rikkustasemetele jõuavad ameeriklased tagasi vast 2012. aasta keskpaigaks, mitte varem.

«Mõnedel tuleb pensionile minekuga ilmselt veidi oodata,» ütles Englund.


Copyright The Financial Times Limited 2010.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles