Pink Floyd seljatas kohtus EMI

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Ansambel Pink Floyd 2005. aastal.
Ansambel Pink Floyd 2005. aastal. Foto: AFP / Scanpix.

Pink Floyd sai kohtuvõidu plaadifirma EMI üle, kes ei tohi käesolevaga enam bändi kontseptplaatidelt võetud lugusid internetis ühekaupa müüa.


Rokilegend pöördus Londoni ülemkohtusse sooviga selgitada oma EMIga sõlmitud lepingu üksikasju, mida viimati tehti aastal 1998 - enne, kui muusikat massiliselt internetis müütama hakati.



Ülemkohtu eesistuja söör Andrew Morritti sõnul selgus lepinguid uurides tõesti, et EMI ei tohtinud ilma kirjaliku loata Pink Floydi plaate teisiti, kui vaid tervikuna müüa.



Bänd nõudis, et plaadifirmal ei lubataks nende muusikapalasid plaadi kontekstist välja rebida ja ostjatele ühekaupa alla laadida, kuna plaate tuleb müüa tervikuna ning laulude järjekorda muuta ei tohi.



Söör Andrew aktsepteeris Pink Floydi advokaatide argumente, kes väitsid, et lepingu järgi on EMI kohustatud säilitama plaatide kunstipärast terviklikkust.



EMI oli oma teguviisi õigustanud sellega, et nende meelest puudutas leping vaid füüsilisi plaate ning ei kehtinud internetimüügi kohta.



Võlgades sipleva EMI jaoks, mille Guy Handsi erakapitalifirma Terra Firma väga ebasobival ajal, just enne krediiditurgude külmumist 2007. aastal 4,2 miljardi naelsterlingi eest ära ostis, on kohtuotsus järjekordne hoop pärast tervet probleemide jada.



Tuntud tegijatest on EMI uksed enda järel pauguga kinni löönud näiteks Rolling Stones ja Radiohead.



Pink Floydi asi oli ülemkohtus sel nädalal avalikult arutlusel, kuid viidi poole pealt siiski suletud uste taha, kuna EMI palus oma ärisaladuste huvides konfidentsiaalsust.



Söör Andrew tegi ka osa oma otsusest teatavaks eraviisiliselt - hoides huvilised ja meedia ukse taga - ning jättis plaadifirma poolt ansamblile makstavate autoritasude summad asjaosaliste endi teada.



Hiljem andis kohtunik EMI'le korralduse Pink Floydile kohtukulud kinni maksta ning keeldus plaadifirmale otsuse edasikaebamiseks menetlusluba andmast.



EMI eilsest pressiteatest võib lugeda järgmist: «Kohtuvaidlus on kestnud juba üle aasta ning enamikes punktides on jõutud kokkuleppele.



Sel nädalal arutati kahe lepingupunkti erinevaid tõlgendusi, mõlemad olid seotud Pink Floydi muusika müügiga internetis. Me ei ole oma argumente ammendanud ning kohtuasi niipea läbi ei saa.»




Copyright

The Financial Times Limited 2010.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles