Trichet: Euroopa Valuutafond? Miks mitte!

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Euroopa Keskpanga president Jean-Claude Trichet
Euroopa Keskpanga president Jean-Claude Trichet Foto: Reuters / Scanpix

Euroopa Keskpanga president Jean-Claude Trichet andis eile õhtul mõista, et võib sakslastest ametivendade skeptitsismile vaatamata asuda toetama Euroopa Valuutafondi asutamise ideed.

Trichet ütles, et Euroopa Keskpank ei ole hüljanud Saksa rahandusministri Wolfgang Schäuble plaani asutada Rahvusvahelise Valuutafondi vastukaaluks Euroopa Valuutafond. «Lõpliku otsuse tegemiseks on veel täiendavaid detaile vaja,» ütles ta samas.

Seega selgus, et keskpanga 22-liikmeline juhatus pole antud küsimuses sugugi üksmeelne. Näiteks hoiatas Saksa keskpanga president Axel Weber nädala alguses, et selline ettepanek võiks Kreeka-sarnaste riikide mõtted riigivõla taltsutamiselt eemale viia. Samasuguse vaenuliku seisukoha on võtnud ka endine Saksa keskpanga asepresident, Euroopa Keskpanga juhatuse liige Jürgen Stark.

Tõenäoliselt on teised keskpankuritest poliitikakujundajad aga leebemalt meelestatud ettepanekute suhtes, mis võiksid Euroopa 11-aastase rahaliidu poliitiliselt efektiivsemaks teha.
Schäuble käis Euroopa Valuutafondi (EMF) idee välja kui lahenduse Kreeka võlakriisile, mis on paljastanud eurotsooni hambutuse kriisidega toimetulekul. Ühtegi üksikasja plaani kohta avaldatud pole, kuid Berliini nägemuses antaks abi vaid siis, kui olukord tõesti hulluks läheb.

«Ühte teatud riiki silmas pidades tuleks fondi asutades paika panna ranged tingimused ja nõuded,» ütles Trichet. Samas möönis ta, et Kreeka on käinud välja veenvad plaanid oma eelarvepuudujäägi kärpimiseks ning rõhutas, et keskpank ei kasuta sõna «veenev» just sageli.

Praktikas läheks IMFi asutamiseks aga nii palju aega, et Kreeka jaoks oleks rong ammu läinud. Isegi keskpanga õnnistuse korral tabaks ideed mujal Euroopas kõva vastuseis - eriti kui ELi lepinguid muuta tuleks.

Euroopa Keskpangale on väga vastukarva variant, et Rahvusvaheline Valuutafond Kreeka-sarnaste juhtumite puhul peale tehnilise abi veel midagi pakkuma peaks. Teised eurotsooni poliitikategijad väidavad aga, et Euroopa peaks EMFi asutamise asemel pigem IMFiga paremaid koostöövõimalusi otsima.

Keskpank valutab peamiselt südant selle pärast, et uus institutsioon võib ELi riigirahandus-reeglite rakendumise ähmasemaks muuta. Samas andis Trichet siiski kaudselt mõista, et ekstreemsetes olukordades ei tohiks välist abi välistada.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles