Kallis projekt tõi miljonivaidluse

Martin Pau
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Vaade Soola tänava poolt.
Vaade Soola tänava poolt. Foto: TPM

Uko Künnapile kuuluv arhitektuuribüroo U-Disain taotleb Tartu maakohtult Soola ja Kalevi tänava nurgale korrusmaja kavandava Soola Arenduse pankrotti, saamaks kätte ligi miljonikroonist võlga.


U-Disain projekteeris näiteks Aura veekeskuse ning Tartu Ülikooli uue keemiahoone. Büroo juht ja omanik Uko Künnap ei soovinud Soola Arenduse vastu esitatud pankrotiavaldust lähemalt kommenteerida, kuid sedastas, et muul moel rahasaamine paistis lootusetu.



«Kõik muud etapid võla kättesaamiseks on korrektselt läbitud,» ütles Künnap, tõdedes, et U-Disain pole täheldanud Soola Arenduse initsiatiivi klaarida asi kokkuleppe korras ära enne 22. märtsile kavandatud istungit maakohtus.



Rünnaku vastu rünnak


Soola Arenduse juhatuse liikme Andres Sallo arvates on pankrotiavaldus kaval nipp raha säästmiseks, sest selle riigilõiv on oluliselt väiksem, kui oleks miljonikroonise tsiviilnõude pealt maksmisele kuuluv lõiv.



Sallo näeb rahavaidlust ümberpöördult: U-Disain maksku Soola Arendusele tagasi poolteist miljonit krooni, mis on Soola 2 büroo- ja kortermaja projekteerimise eest juba tasutud, sest U-Disain rikkus korduvalt projekteerimislepingusse kirjutatud tähtaegu.



«Tema ütleb, et tal on mingi raha saamata, meie ütleme, et meil on dokumendid selle kohta, et tal on tööd tegemata,» rääkis Sallo. «Tema tahab saada õnneaja hinda, kuigi ei saanud tööd õnneajal valmis. Pankrotiavaldus on U-Disaini äritrikk. Aga mis ma saan teha, kui nad ei taha normaalseid teid mööda kokku leppida.»



Soola Arenduse OÜ alustas 900-ruutmeetrisele Soola 2 kinnistule korrusmaja kavandamist juba ligi 13 aastat tagasi. Kuni seitsmekorruselise büroo- ja kortermaja püstitamist võimaldav detailplaneering valmis 2002. aastal.



Andres Sallo kinnitusel oli ettevõte juba 2006. aastal valmis ehitustööd käima lükkama ning lõpetama 2007. aasta märtsiks, sest rendipindade vastu tundis huvi piisaval hulgal advokaadi- ja notaribüroosid.



Sallo väitel pani aga lisaks U-Disaini tähtaegade eiramisele asja venima Tartu linnavalitsuse aeglane asjaajamine.



Muu hulgas jõudis kolme aasta eest avalikkuse ette info, et keegi oli käinud linna dokumendiarhiivis korrektuuripliiatsiga Soola 2 detailplaneeringut võltsimas, kirjutades näiteks maksimaalselt lubatud korruste arvuks kuus.


Peale selle, märkis Sallo, surus linna arhitektuuri ja ehituse osakond Uko Künnapi büroo töö Soola Arendusele vägisi peale.



«Tahtsime iga hinna eest ehitada ega hakanud vaidlema,» selgitas Sallo. «Konkreetselt sundis meid nende tööd võtma linnaarhitekt Tiit Sild.»



Sild nimetab sellist väidet arusaamatuks. Vastavalt Tartu üldplaneeringule tuleb korraldada vähemalt kolme osalejaga arhitektuurikonkurss igale uuele kesklinna hoonele. Samuti uusehitistele, millele on kavandatud seitse või enam korrust või mille maht ületab 1200 ruutmeetrit.



«Mulle näib loomulik, et ehituse aluseks võetakse võidutöö. Vastasel juhul kaotaks ju konkurss mõtte,» arutles Sild.



Silla hinnangul aitas Soola Arenduse OÜ venimisele ise mitmeti kaasa, proovides läbi suruda konkursil teise koha saanud odavamat projekteerimisfirmat ja hoopis teistsugust eskiisi kui konkursile saadetu.



Aega läheb, asja saab


Praeguseks on Soola Arenduse OÜ linnavalitsusele ehituse alustamise taotluse esitanud ning Andres Sallo kinnitusel on pooleli naabermaja Kalevi 4 seinapragudele nn majakate panek. Töö mõte on vältida hilisemaid vaidlusi, kas Soola 2 ehitamine kiskus pragusid suuremaks või mitte.



«Lausa homme me veel vundamenti ehitama ei hakka,» nentis Sallo.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles