Roman Zaštšerinski kostitas eesti- ja venepäraste toitudega

Marina Lohk
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Artur Sadovski

Tuntud kokk Roman Zaštšerinski pakkus möödunud kolmapäeval koos oma tädipoja Igor Andrejevi ja abikaasa Jana Zaštšerinskiga perekohvikus Moon korraldatud õhtusöögil eesti- ja venepäraseid toite.

Täpsemalt oli Peterburi kokkade Eestis viibimise puhul korraldatud õhtusöögi teemaks «Vene ja Eesti köögi sarnasused ja eripärad.»

Esimesena pakuti üsnagi klassikalist, kuid väga head boršši veiselihaga. Üllatusena kaasnes supiga ka pits viina! 

Järgnes kuumsuitsutatud ning Põltsamaa Kuldse õunaveini ja Põltsamaa kange sinepiga hautatud angerjas värske kurgi ja Merevaigu-ürdi kreemiga, mis osutus kõigi lauasviibijate absoluutseks lemmikuks.

Angerja maitse oli niivõrd hõrk ning sobivus kõrvale pakutud Põltsamaa Kuldse õunaveiniga niivõrd üllatavalt hea, et seda rooga oleks tahtnud veel mitu portsu - paraku tuli ruumi jätta ka teistele hõrgutistele.

Järgmisena toodi lauale küülikuraguu meeporgandite ja maapirnipüreega, kaaslaseks kadakaõlu. Enne magustoitu üllatas Roman veel enda tehtud aroonianapsiga.

Siinkohal tuleks märkida, et võõrustajate kavatsused kõigi nende erineva kangusega jookide järjestikusel pakkumisel tekitasid küsimusi - kui oleks tahtnud kõike lõpuni juua, mitte vaid toidu kõrvale väheses koguses mekkida, olnuks sellele ilmselt järgnenud peavalu.

Kahtlemata oli eesmärgiks näidata eri jookide suurepärast sobivust antud toitude juurde ning võimalust kasutada meie oma jooke tavapäraselt restoranis pakutavate veinide asemel. 

Magustoiduks oli aga kohupiima-kreembrülee astelpajumoosi ja kaerahelbe-krõbeleivaga, kõrvale pakuti pärnaõieteed. Kohupiimast otsustas Roman kreembrüleed enda sõnul valmistada sel põhjusel, et kui ta hakkas mõtlema, mis on Eestis kõige levinum magustoit, jõudis ta järeldusele, et selleks on just nimelt kohupiim.

Igatahes võib seda huvitavat katsetust pidada üsnagi õnnestunuks - tavapärasest oluliselt suurem magustoidukauss sai kõigil vaatamata juba eelnevalt täis söödud kõhule kiiresti tühjaks ning astelpajumoos sobis selle kõrvale nagu rusikas silmaauku.

Kõigist neist toitudest on borš, küülik ja angerjas ka Mooni tavapärases menüüs olemas, kuid viimased kaks mitte täpselt samal kujul. Eriõhtusöögi angerjas oli Romani sõnul menüüs olevaga võrreldes rohkem eestipäraselt valmistatud.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles