Euroopa süüdistab USAd lennukihanke manipuleerimises

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Euroopa riikide lipud.
Euroopa riikide lipud. Foto: SCANPIX

Euroopa riigid süüdistavad USA valitsust reeglite rikkumises, mis põhjustas kontinendi suurima lennu- ja kaitsefirma EADSi taandumise miljardite dollarite suurusest USA õhujõudude lennukihankest.

Briti, Prantsuse ja Saksa ministrid ning Euroopa Komisjon andsid mõista, et kokkuvarisenud 50 miljardi dollariline hange USA õhujõudude varustamiseks 179 tankerlennukiga ei möödu ilma tagajärgedeta.

EADS ja tema USA partner Northrop Grumman otsustasid esmaspäeva õhtul oma hankepaberid tagasi võtta, kuna jõudsid järeldusele, et nende suurimal A330 tankeril kehtivate reeglite puhul võiduvõimalusi pole.
Ilmselt pingestab vahejuhtum atlandiüleseid kaubandussuhteid veelgi. Boeingu ja Airbusi tüli valitsuste dotatsioonide pärast on poolte kannatuse niigi proovile pannud.

Prantsuse välisministeerium lubas koos Euroopa Komisjoniga juhtumi ja selle võimalikud tagajärjed arutlusele võtta. Prantsuse rahandusminister Christine Lagarde ütles aga avalikult välja, et tema arvates oli hange üles ehitatud soosimaks EADSi põhikonkurenti, USA firmat Boeingut, kes nüüd ainsana hankele kandideerima jäi.

«Konkurents peaks alati aus olema ning minu meelest on häbiasi, et üks firma hankele konkureerimisel ebasoodsasse olukorda asetati,» ütles Lagarde.

Saksa majandusminister Rainer Bruederle ütles samuti, et USA valitsus mängis Boeingule kätte selged eelised.
Suurbritannias, kes samuti Airbusi võidust kasu oleks lõiganud, võttis antud temal sõna majandusminister lord Mandelson. «Võttes arvesse, et Euroopa turud on USA tootjate jaoks avatud, olen ma väga pettunud, et üks USA-Euroopa konsortsium on sunnitud tunnistama, et ülevaadatud tankerihanke protsess on nii erapoolik, et selles pole isegi mõtet osaleda,» ütles ta.

Briti valitsuse lähedal seisvad isikud hoiatasid, et juhtum võib mõjutada kaubandussuhteid USAga. «Selle tagajärjed on tõenäoliselt väga tõsised. Igatahes on tegemist protektsionistliku signaaliga,» ütles üks neist.
Oma meelehärmi väljendasid ka mõned USA poliitikud.

Alabama vabariiklasest senaator Richard Shelby, kelle osariiki EADS töökohti oleks loonud, ütles: «See niinimetatud hange ei pidanud küll silmas meie vormikandjate, vaid pigem Boeingu huvisid.»

Pentagon ütles eile õhtul: «Northropi otsus ei tähenda, et me taganeksime oma tihedatest atlandiülestest sidemetest... Meie ei muuda reegleid kellegi, ei Euroopa ega Ameerika firmade kasuks. Meie tingimused on kantud hävituslendurite vajadustest ning me loodame, et meie pakkumistest huvituvad võimalikult paljud ettevõtted.»

Hankeprotsesside erapooletuse kohta on tekkinud palju kahtlusi. 2004. aastal võitis Boeing lepingu, mis pärast eetikaskandaali puhkemist tühistati. Hange läks 2008. aastal kordamisele ning siis osutus võitjaks Northrop-EADS - millise tulemuse Boeing omakorda vaidlustas. Ja edukalt.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles