Tuuleelektri kasutamine annab Eesti tootjatele tööd

Marti Aavik
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Pakri tuulepark.
Pakri tuulepark. Foto: Küllike Rooväli / Postimees.

Maailma üha suurenev janu tuuleenergia järele pakub tööd ja teenistust Eesti ettevõtjatele alates betoonimeistritest ja lõpetades seibide stantsijatega.



Järjest kallimaks muutuv elekter hoogustab alternatiivsete energiaallikate otsinguid, võimalusest on kinni haaranud tööstusettevõtted, kes oma seniselt tegevusalalt tuulegeneraatorite valmistamisele ümber on orienteerunud, kirjutab

Äripäev

.

Nii on maailma üks suurim energeetikatoodete tootja ABB arendamas Eestis just tuulegeneraatorite tootmist. Selleks investeerib kontsern Jüri elektrimasinate tehase laiendamisse 50 miljonit krooni.

Üks tuulemootorite valmistamist sihtiv ettevõte on ka Volta tehas. Nimelt näevad firma juhid arengupotentsiaali just n-ö laiatarbekasutamiseks mõeldud tuulemootorite valmistamises.

«Megavatiseid ja võimsamaid tuulegeneraatoreid on turul piisavalt. Kuid pidev nafta hinna tõus on loonud turu ka väiksematele turbiinidele, millega saaks näiteks talumajapidamise tarbeks energiat toota,» selgitab Arvo Oorn.

Kuigi Volta toodab tuulegeneraatorite detaile Rootsi ja Soome ettevõtetele, oli Volta nime all tuulegeneraatorite tootmiseks vaja välja töötada oma toode. Et tegu on teadusmahuka ettevõtmisega, kaasati projekti TTÜ teadlased ja kaks aastat tagasi küsiti Ettevõtluse Arendamise Sihtasutuselt püsimagnetitega sünkroongeneraatori väljatöötamiseks abi.

Vajalik toetus ka saadi. Kogu projekt läheb Oorni sõnul maksma 9,8 miljonit krooni, millest ligi pool tuleb ettevõtte omavahenditest. Prototüübid on valmis, neid esitletakse Saksamaal ja mujal messidel.

BLRT Grupp deklareerib, et taastuvenergeetika on laevaehituse kõrval ettevõtte jaoks teine strateegiline ja eelisarendatav suund.

Nimelt on BLRT Saksa partner Bard Engineering võtnud endale ambitsioonika sihi saada maailma suurimaks meretuuleparkide rajajaks ja operaatoriks. Praegu on firmal rajamisel kaheksa meretuuleparki Põhjamerre.

BLRT valmistab Bard Groupile ka transformaatorplatvormi, mis muundab tuulikute toodetava energia elektrivõrkudele sobivaks. Elamiseks ja energia muundamiseks mõeldud platvorm paigutatakse merepõhjas rajatud vundamendi tugikonstruktsioonidele.

BLRT Grupi kommunikatsioonidirektor Anu Hallik märgib, et ettevõte hakkab ABB-le tootma tuulegeneraatorite võlle. Selle projekti tarvis soetati kaks tööpinki maksumusega üle 30 miljoni krooni.

Lisaks rajab BLRT Eestis enneolematult suurte mõõtmetega üle 24 miljonit krooni maksvat sisetreipinki. Sellega on võimalik valmistada keevituskonstruktsioone kaaluga kuni 60 tonni. Firmal on uue riistaga kavas hakata muu hulgas valmistama meretuulikute vundamente.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles