Toomas Tool sukeldus moeärisse

Raigo Neudorf
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Silvano Fashion Groupi aktsionärid.
Silvano Fashion Groupi aktsionärid. Foto: Graafika: PM

Salapärane ärimees Toomas Tool, keda finantsinspektsioon süüdistab turumanipulatsioonis, on lisaks kinnisvarale sihikule võtnud ka moetööstuse, olles Silvano Fashion Groupi suuruselt teine aktsionär.

Nimelt on Tool omandanud märkimisväärsed osalused kahes Eesti börsifirmas. ASi Arco Vara aktsiapakist kuulub Toolile üle 23,57 protsendi, mis teeb temast ettevõtte suurima aktsionäri. Silvano Fashion Groupis ulatub Tooli osalus aga 24,53 protsendini, millega ta on ettevõtte suuruselt teine aktsionär.



Tooli edestab vaid SEB mitteresidentidest jaeklientide konto, millel on 24,93 protsenti aktsiatest. Reedel toimus Silvano aktsionäride erakorraline üldkoosolek, kus kutsuti ettevõtte nõukogust tagasi Alta Cappitali esindajad Indrek Rahumaa ja Priit Põldoja. Nende asemele astusid neli uut liiget, kellest osa seostatakse just Toomas Tooli ärihuvidega.


Silvano Fashion Group on firma, mis disainib, toodab ja müüb naistepesu. Firma pakub Milavitsa, Alisee, Lauma ja Laumelle kaubamärke Eestis, Lätis, Leedus, Venemaal, Valgevenes ja Ukrainas.



Börsianalüütik Tõnis Oja tõdes eile, et reedel kaotas rõivafirma Silvano senine suuromanik Indrek Rahumaa kontrolli ettevõtte nõukogus ning see läks Toomas Tooliga seotud inimestele. Oja hinnangul on tegemist järjekordse näitega, mis saab headel aegadel võetud suurtest riskidest siis, kui asjad hakkavad kiiresti allamäge minema.



«Kuna Rahumaa oli sunnitud laenude katteks Silvano aktsiatest praktiliselt loobuma, oli reedene võimuvahetus ettevõtte nõukogus asjade loomulik käik,» kirjutas Oja oma blogis.



«Kui aus olla, pole ma Silvanost kui ettevõttest kunagi sotti saanud ning minu jaoks on tegemist ühe osaga Rahumaa riskifondist. Nüüd, kus võim on läinud Tooli seltskonnale, muutub olukord Silvanos ilmselt veel segasemaks,» kirjutas analüütik.



«Ma ei jaga nende seisukohta, kelle arvates Sven Kunsingu saamine Silvano nõukogusse muudab ettevõtte usaldusväärsemaks. Segadused juhtimises lähevad ilmselt veelgi suuremaks. Reedel ei suudetud ju valida isegi nõukogu esimeest,» märkis ta. Silvano uuteks nõukogu liikmeteks valiti Risto Mägi, Stephan David Balkin, Otto Tamme ja Sven Kunsing.



Risto Mägi esindab nõukogus otseselt Tooli, samas on Tooliga seotud ka Otto Tamme, kes Eesti Ekspressi andmetel on alates 2005. aastast Toolile kuuluva Läti piimakombinaadi Tukuma Piens nõukogu esimees. Toomas Tool ise Silvano nõukogu liikmeks ei pürginud.



Nimelt on ettevõtja tuntud just selle poolest, et hoiab avalikkuse ees madalat profiili ning väldib ka ajakirjandusega suhtlemist.



Kuigi Tool ise Silvano nõukokku ei astunud, on Tõnis Oja hinnangul just Tool Silvano uue nõukogu tegelik niiditõmbaja. «Nõukogu liikmed on lihtsalt käsutäitjad,» arvas Oja. Ta lisas, et Tooli eesmärgiks on olla nii Arco Varas kui Silvanos finantsinvestor, kes ei soovi nõukogus istuda.



Kuidas aga suhtuda sellesse, kui kahe kohaliku börsiettevõtte suurim aktsionär eelistab avalikkuse eest varju jääda? «Eks see on iga ettevõtte omaniku otsustada,» tõdes OÜ Tark Investor asutaja Kristjan Lepik. Lepiku sõnul on aktsionäride peamine huvi ikkagi, et ettevõte võimalikult hästi toimiks ja hästi juhitud oleks.



Samas on Toomas Tooli pea kohale just seoses börsifirmaga kerkinud kahtlused, et tegu pole korrektse ja ausa mänguga. Nimelt sai Tool eelmise aasta novembris koos endise SEB börsimaakleriga Eesti majandusajaloos enneolematu süüdistuse: nad mängisid börsil Arco Vara aktsiaga, surudes seda turuhinnast odavamaks.



Arco Vara suuromanik Hillar-Peeter Luitsalu on varem Postimehele öelnud, et Tooli tegevuse eesmärgiks oli firma üle võtta. Tooli kaitsja, So­rai­neni advokaadibüroo nõunik Allar Jõks on öelnud, et Toolile süüdistuse esitamiseks polnud alust.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles