Savisaar: maaelu võtmeprobleemiks on tööpuudus

Raul Sulbi
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tallinna linnapea, Keskerakonna esimees Edgar Savisaar..
Tallinna linnapea, Keskerakonna esimees Edgar Savisaar.. Foto: Peeter Langovits.

Täna Väike-Maarjas toimunud Keskerakonna II maaelukonverentsil ütles erakonna esimees, et maaelu üheks võtmeprobleemiks on kogu ettevõtluse kehv areng


maapiirkondades.

Savisaar märkis, et enamik ettevõtteid ja töökohti asub linnas ning maal on tasuvamat tööd sageli keerulisem leida, mis on ka põhjus, miks eestimaalased kolivad
linnadesse või linnaäärsetesse lähivaldadesse, vahendas Keskerakonna pressiesindaja.

Tema sõnul on seda kiirendanud ka valitsuse otsused sulgeda paljud riigi hallatavad asutused maapiirkondades.

«Riigi osakaalu vähenemist kinnitavad postkontorite ja kohalike metskondade likvideerimine ning päästekomandode sulgemine, mis on oluliselt vähendanud kohalike elanike turvatunnet,» tõi Savisaar näite.

Savisaare sõnul muudab riigi järk-järguline lahkumine inimestele olulistest valdkondadest elamise maapiirkonnas tõeliseks ellujäämiskursuseks, mistõttu inimesed
on sunnitud sealt lahkuma. Seda kinnitas ka uuring, kus kõigis maavaldades vähenes elanikkond väljarände ja suremuse tõttu.

«Ametlikku statistikat jälgides võib küll tunduda, et maarahva osatähtsus on jäänud samaks, kuid see on tingitud valglinnastumisest ehk maarahvas kolib linna ning linnarahvas linnalähedale maale,» märkis Savisaar. «Pidada näiteks Viimsi ja Harku valla inimesi maarahvaks on mõistagi kummaline. Kui sellised protsessid toimuksid ühtlaselt kogu Eestis, ei oleks probleem nii suur, kuid tegelikult toimub paljude valdade ääremaastumine.»

Täna Väike-Maarjas toimunud Keskerakonna korraldatud II maaelukonverentsil osalesid ettekannetega ka riigikogu maaelu komisjoni liige, Keskerakonna volikogu maaelu komisjoni esimees Arvo Sarapuu, endine põllumajandusminister Ester Tuiksoo, Eesti Põllumeeste Keskliidu asepresident Jaan Sõrra, Eesti Põllumeeste Keskliidu juhatuse esimee Üllas Hunt, Eesti Maaülikooli majandus- ja sotsiaalinstituudi direktor Rando Värnik.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles