Millal osta uus ja millal järelturukorter?

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Mäepealse tänava kortermajad.
Mäepealse tänava kortermajad. Foto: Mihkel Maripuu

Uhiuue kodu soetamine tagab kodu moodsuse ja steriilsuse, vanemate eluasemete hinnas sisaldub aga tihti ka mööbel ning parkimiskohad, kirjutab Pindi Kinnisvara vanemmaakler Helena Mandel Postimehe kinnisvara erilehes Kodu ja Kinnisvara.


Enamik kinnisvaraostjaid on dilemma ees- kas soetada endale uus korter või osta pruugitud kaup. Siinkohal toome välja mõlema kauba plussid ja miinused, et iga ostuhuviline saaks võimaluste ja ohtudega arvestada.

Uhiuus korter

PLUSS: Ehitusgarantii- kõikvõimalikud puudused (sh siseviimistlusvead) likvideeritakse hiljemalt kahe aasta pärast.
PLUSS: Parem planeering- on päevselge, et uute majade planeeringud on vanade majadega võrreldes oluliselt mugavamad ja funktsionaalsemad, seda enam, et osaliselt on võimlaik lasta planeeringut ehituse käigus muuta.
PLUSS: Steriilsus- on inimesi, kes soetavad endale vaid uhiuue sõiduauto. Nii on ka väga palju neid, kes hindavad põhimõtet, et nende kodus pole keegi teine varem elanud.
PLUSS: Parem sisekliima- uute eluasemete projekteerimisel on oluliselt rohkem arvesse võetud sisekliima mõju inimese tervisele ning kasutatakse moodsamaid ja kindlamaid ventilatsioonilahendusi.

MIINUS: Parkimiskoha ja keldriboksi eest tuleb tihti eraldi maksta. See on konks, mis muudabki uue elamispinna pruugitud kodust reaalselt kallimaks, ehkki näiliselt võib hinnavahe olla minimaalne.
MIINUS: Osa kortereid võivad olla tühjad või väljaüüritud ehk puuduvad püsielanikud. Eriti kehtib see nende arendusprojektide puhul, mille arendajad ei ole suutnud hinnalangusega kaasa tulla.
MIINUS: Kõrgem mugavusaste (valve, jahutus jms) tõstab üldkulusid. Samas ei ole paljude pruugitud pindade puhul näites jahutussüsteemi võimalik paigaldadagi ning puudub võimalus palgata fuajeesse turvamees, mis paljudele koduomanikele väga oluliseks nüansiks.

Pruugitud korter

PLUSS: Köögimööbel ja -tehnika, tihti ka teiste tubade mööbel, valgustid ja kardinad on hinna sees. Tegemist on kuludega, mis võivad ulatuda sadadesse tuhandetesse kroonidesse, pruugitud varade puhul on see kulu võimlaik peita aga ostuhinna sisse.
PLUSS: Parkimiskoht ja keldriboks on hinna sees, mis annab olulise kokkuhoiu.
PLUSS: Renoveeritud korteris on tihti kõrgem siseviimistlustase kui keskpärases uues korteris. Samas tuleb arvestada, et paratamatult võivad kasutatud materjalid olla mõnevõrra amortiseerunud ning eelmise perepoja mängud on salvestunud parketti kriipsude ja vagudena.
PLUSS: Püsielanikkond. Alati ei pruugi see siiski plussiks osutuda. Eriti siis, kui naabriks satuvad lärmakad ja puhtusest mitte lugu pidavad, elu hammasrataste vahele jäänud inimesed, kellel uutele elamispindadele kunagi asja pole.

MIINUS:

Kommunikatsioonid on vahetatud tavaliselt vaid osaliselt. Kui tegemist pole just vanade renoveeritud puithoonetega, siis näiteks elektrijuhtmestik on nendes hoolimata uutest püstikutest siiski moraalselt vananenud.


MIINUS:

Parkimine on korraldamata ehk kehtib igameheõigus. Eriti tülikaks muutub see hilisematele kojujõudjatele, sest nõukogude ajal ehitatud hoonetele planeeriti elanike/korterite arvust oluliselt vähem parkimiskohti.


MIINUS:

Puudulik ventilatsioonisüsteem. Ühelt poolt ei pruugi see (eriti pärast akende omavolilist vahetamist) tagada piisavat sisekliimat, teisalt võivad korterist korterisse levida näiteks toidulõhnad.


MIINUS:

Hoonete eluiga on prognoosimatu. Iseäranis vanemate elamispindade puhul ei suudeta hoonete eluiga prognoosida. See ei pruugi olla probleemiks praegu, kuid võib päevakajaliseks muutuda järgmisele põlvkonnale.


Kokkuvõtteks
Võib tõdeda, et nii uue kui pruugitud eluaseme soetamise mõttekus on eelkõige kinni ostja kapriisides, tõekspidamistes ja loomulikult rahakotis.
Omalt poolt julgen aga soovitada, et kõige otstarbekam oleks eluase osta viimase kümne aasta jooksul ehitatud majas, mis on juba nn teisele ringile läinud.
Ehitusvead on sellistes hoonetes välja tulnud, planeering ja kasutatud materjalid pole veel moraalselt vananenud, kuid samas sisaldab ostuhind üldjuhul ka viimaste aastate jooksul soetatud mööblit, kodutehnikat ja parkimiskohta/panipaika.
Loomulikult tuleb arvestada keskmisest soolasema hinnaga. Mis aga veelgi olulisem- just selliseid kortereid otsitakse juba praegu tikutulega taga.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles