Vitsur: maailmamajandusel praegu erilist hoogu ei ole

Liina Valdre
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Majandusministri nõunik Heido Vitsur
Majandusministri nõunik Heido Vitsur Foto: Peeter Langovits

Kuigi Eesti ekspordimahtude igakuised kõikumised pole eriti informatiivsed, on seda kolmekuine langustrend võrreldes eelmise aastaga, kommenteeris LHV analüütik Heido Vitsur.

«Kolme kuuga 370 miljoni euro, ehk keskmiselt 8,6 protsendi ekspordi kaotamine pole just vähe. Samas pole selles midagi ootamatut, » kommenteeris Vitsur.

Eesti ja maailmamajandusel Vitsuri hinnangul praegu erilist hoogu ei ole.

«Õnneks pole ekspordimahtude oluline vähenemine kuigi laiapõhjaline ja ekspordi suuremahulist vähenemist võib täheldada vaid kahel suunal: Venemaale ja USAsse, » lisas ta.

«Venemaa kannatab praegu viimase kümnendi väiksema majanduskasvu käes  ja USAst on viimase aastaga saanud suurim mineraalsete kütuste tootja. Nende kahe suure kaubanduspartneri arvelt tulebki 65 protsenti ekspordi vähenemisest, » selgitas Vitsur.

2013. aasta augustis võrreldes eelmise aasta augustiga vähenes nii kaupade eksport kui ka import jooksevhindades 11 protsenti. Eelmise aasta sama kuuga võrreldes vähenes eksport kolmandat kuud järjest, eelneva kuuga võrreldes aga kasvas eksport 7 protsenti.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles