Kinnisvaraarendajad vilistavad seadusele

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Korter
Korter Foto: Andres Haabu

Tallinnas mitmel pool kinnisvara arendavate Maksim Sorokini ja Dmitri Perepelitsõni äri on pehmelt öeldes omapärane – nad kauplevad ebaseaduslikult mitteeluruumidesse ehitatud «korteritega», kirjutab Äripäev.

Tandemi äri on iseenesest lihtne – nad ostavad soodsa hinnaga heas asukohas mitteeluruumid, ehitavad need võimalikult kiiresti ja väikeste kuludega ümber ning müüvad korterite pähe maha. «Korterite pähe» tähendab seda, et juriidiliselt on tegemist siiski mitteeluruumi mõtteliste osadega, mille kasutamine elamispinnana on ebaseaduslik. «Korterite» müügikuulutustes muidugi sellest asja­olust juttu pole.

Tagurpidi ehitus – enne valmis ja siis load. Seaduserikkumine algab aga juba «korterite» ehitamisel. Ehitusseadus nõuab ehitise tehnosüsteemi või selle osa muutmiseks kohaliku omavalitsuse kirjalikku nõusolekut.

See tähendab, et kui arendaja kavatseb muuta maja olemasolevat tehnosüsteemi, nagu ventilatsiooni-, vee- ja kanalisatsiooni- või elektrisüsteemi, peab ta enne ehitustöid hankima kohalikust omavalitsusest projekteerimistingimused, see­järel kirjaliku nõusoleku ehitusprojektile ja lõpetuseks kasutusloa.

Sorokini ja Perepelitsõni tegevus käib aga vastupidi – kõigepealt ehitatakse ning alles seejärel tegeletakse ehitatu seadustamisega. Selline tegevus on riskantne, kuna kooskõlastamata ehitatud lahenduste ohutus on kontrollimata.

«Me teame, et me ei riku ühtegi seadust,» ütles üks arendajatest Perepelitsõn Äripäevale möödunud reedel oma ettevõtete uhke vaatega kontoris Tornimäel.

Loe täispikka artiklit Äripäevast.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles