Eurokomisjon hakkab meeste ja naiste palgaerinevust vähendama

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Naised seelikutes
Naised seelikutes Foto: Reuters / Scanpix

Viimaste andmete kohaselt teenivad Euroopa Liidus naised meestest keskmiselt 18 protsenti vähem, Eestis on palgaerinevus aga koguni üle 30 protsendi. Euroopa Komisjon seadis eesmärgiks seda palgaerinevust järgmise viie aasta jooksul märkimisväärselt vähendada.

Palgaerinevuse vähendamiseks kavatseb komisjon suurendada tööandjate teadlikkust ning toetada soolist võrdõiguslikkust edendavaid algatusi.

Samuti ei välistata uusi õiguslikke meetmeid palkade läbipaistvuse, tugevamate sanktsioonide ning meeste ja naiste palgaerinevuse regulaarse aruandluse osas.

«Olen sügavalt mures, et meeste ja naiste palgaerinevus on viimase 15 aasta jooksul vaevu kahanenud ja on mõnes liikmesriigis hoopis suurenenud,» ütles Euroopa Komisjoni asepresident ning õigusküsimuste, põhiõiguste ja kodakondsuse volinik Viviane Reding.

2009. aasta uuringu kohaselt suurendaks soolise ebavõrdsuse kaotamine ELi tööturul SKTd potentsiaalselt 15-45 protsenti. Seetõttu on tööturul valitseva meeste ja naiste vahelise ebavõrdsuse kaotamine ka ELi majandus- ja tööhõivestrateegia «Euroopa 2020» keskne teema.

Täna avaldatud Eurobaromeetri uuringu kohaselt toetab üle 80 protsendi eurooplastest kiiret sekkumist palgaerinevuse vähendamiseks. 62 protsenti vastanutest leiab, et sooline ebavõrdsus on nende liikmesriikides laialt levinud. 66 protsenti väitis aga, et viimase kümne aasta jooksul on olukord paranenud.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles