HP ElitePad – tahvel lihtsama töö tegemiseks

Kalev Aasmäe
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

E24 testis lühidalt Hewlett Packardi tahvelarvutit ElitePad.

Maailma suuruselt teine personaalarvutite tootja Hewlett Packard ei ole tahvelarvutisektoris vähemalt numbrilises müügis väga oluline tegija, kuna on keskendunud peamiselt äriklassi seadmetele, mille müügimahud tänu kõrgemale hinnale ei ole soodsate Androidi seadmetega võrreldavad.

Varasemalt on ettevõtte poolt tahvelarvutites kasutatud erinevaid opsüsteeme omaenda webOSist kuni Microsofti Windows Mobile´ini, mis aga ei ole paraku ettevõttele erilist edu toonud.

Maailma suurim tarkvaraettevõte tuli aga pea aasta tagasi välja oma esimese just tahvelarvuteid silmas pidades loodud platvormiga Windows 8, mille Pro versioon jookseb ka Hewlett Packardi poolt E24-le testimiseks antud ElitePad´is.

HP-lt paki kätte saades tundus, et tahvelarvuti pakendis saadeti kogemata hoopis suuremat sorti sülearvuti, sellele viitasid nii saadetise mõõtmed kui ka kaal. Tegelikult muidugi oli karbi sisu õige, lihtsalt kaasa oli pandud suur hulk lisaseadmeid lisaakust, kinnitatavast jalast kuni kummiümbriseni.

Kümnetolline tahvelarvuti ise on soliidse ja kvaliteetsusele rõhuva välimusega, musta korpust ümbritseb hõbedane ääris ning esiküljelt leiab Windowsi märgiga «kodunupu», mis eristab seda esmapilgul esivaates veidi sarnasena tunduvast Apple´i iPadist.

Ekraani lahutusvõimet aga viimase generatsiooni iPadiga võrrelda ei saa - 1280x800 pikslit ehk 146 pikslit tolli kohta ei ole konkurentidega võrreldes just eriti muljetavaldav.  Märkimisväärne on see, et ka tavakasutajale mõeldud Google Nexus 10 mahutab sama suurele ekraanile nii pikkuses kui ka laiuses kaks korda rohkem piksleid. Pikema kasutamise peale harjub ElitePadi madalama lahutusvõimega muidugi ära ning vähemalt vaatenurk on ekraanil lai.

Nagu öeldud, on tahvel mõeldud asendama ärikasutajale sülearvutit ning osaliselt saab Elitepad sellega ka 8 Pro abil hakkama. Tarkvara jookseb seadmes üsna sujuvalt, suuremaid viivitusi paaripäevase kasutamise jooksul silma ei jäänud. Elitepadile on olemas ka Bluetoothi abil ühenduv lisaklaviatuur, mida paraku seekord HP poolt kaasa ei antud.

Ekraanil pikemate tekstide trükkimine on aga üsna vaevarikas, mistõttu soovitaks seadme soetajal lisaklaviatuuri kindlasti investeerida. Nagu öeldud, lisaseadmeid pakub HP Elitepadile (muidugi lisaraha eest) tõeliselt palju ning dockist ja kaasapandud puutepliiatsist oli ka palju kasu. Samas oli viimatinimetatul ka üks oluline miinus – eraldi pesa ei ole tahvelarvuti korpusesse selle jaoks ehitatud, ega ei antud ka karbis mingit hoidikut kaasa, seega peab kasutaja ise välja mõtlema, kuidas seda mitte ära kaotada.

Seadmel on kahetuumaline Intel Atom protsessor ning 2GB muutmälu, mistõttu sobib see peamiselt dokumenditöötluseks, meilide saatmiseks ja veebipõhiseks töökorralduseks. Keerulisemate ja ressurssinõudvamate tegevustega võib Elitepad aga hätta jääda.

Üheks plussiks on kindlasti aku kestvusaeg – seadet on ühe laadimisega (olenevalt muidugi kasutavatest programmidest ja sideühendusest) võimalik kasutada keskmiselt umbes kaheksa-üheksa tundi.

Positiivse poole peale jäävad ka kaks pakutavat kaamerat, tagakülje 8MP kaamera teeb hea valgusega korralikke pilte ning esikaamera pakub HD-pildi võimalust, mis vähemalt teoreetiliselt peaks olema ärikasutajale videokõnesid silmas pidades heaks uudiseks.

Kokkuvõtteks: palju reisivale ärikasutajale on Elitepad ilmselt üks paljudest alternatiividest kohmaka traditsioonilise sülearvuti kaasaskandmisele. Seade on soliidse välimuse ja korraliku akuga, sellegipoolest ei ole need omadused, mis annaks konkurentide ees erilisi eeliseid.  Äriklassi tahvelarvutite seas pigem soodsamasse hinnaklassi jääv hind tõuseb lisaseadmeid juurde soetades juba korraliku ultrabooki tasemele, mis ilmselt oleks mobiilset äriklassi seadet soetades juba ratsionaalsem valik.

HP Elitebook 900

Protsessor: kahetuumaline Intel Atom Z2760, taktsagedusega  1,8 GHz.

Ekraan: 10,1-tolline, lahutusvõimega 1280x800 pikslit.

Mõõdud: 26.1 cm x 17.8 cm x 0.92 cm

Muutmälu: 2GB

Tarkvara: Windows 8 Pro

Ühendumisvõimalused: WiFi, GPS, eMMC, Bluetooth 4.0, NFC

Kaal: 630 grammi

Hind: alates 650 eurost

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles