Rootsit ohustab kinnisvaramull

Tõnis Oja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Stockholm.
Stockholm. Foto: SCANPIX

Madalad laenuintressid ning uute eluhoonete nappus on suurendanud Rootsis nõudlust kinnisvara järele juba selliselt, et see tekitab juba riske sealsele majandusele, kirjutab Bloomberg.

Viimase 12 kuuga on Rootsis korterite hinnad kerkinud 14 protsenti (alates 2000. aastast on hinnad kahekordistunud), mis on tõstnud leibkondade võlakoormuse rekordtasemele.

Rahvusvaheline Valuutafond (IMF) hoiatab, et riik peaks võtma kasutusele meetmeid hoidmaks ära eluasemelaenude ja leibkondade võlakoormuse väljumise kontrolli alt.

IMF-le sekundeerivad ka Danske Banki ja Rootsi kinnisvaraliit kutsudes valitsust üles muutma seadust, mille kohaselt kinnisvaralaenude intressi saab tulumaksust maha arvata.

Rahandusminister Anders Borg pole sellega nõus ning väidab, et hapude kinnisvaralaenude osakaal on väike ka lähiaastatel ning perede võlakoormuse vähendamiseks on ka muid võimalusi.

Stockholmi kesklinnas on korterite keskmine ruutmeetri hind 65 259 Rootsi krooni (10 126 dollarit) võrrelduna Londoni keskmise korteri 12 800 dollariga ruutmeeter.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles