Kinnisvarasektor suutis mullu kasumit kasvatada

Raigo Neudorf
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Eeva Kaun.

Esialgsetel andmetel oli ettevõtlussektori kogukasum 2009. aastal 17,2 miljardit krooni, mis oli üle kahe korra väiksem kui aasta varem, teatas statistikaamet.


Võrreldes 2008. aastaga vähenes kasum enamikul tegevusaladel, vaid mäetööstuse, energeetika, kinnisvara ja tervishoiu tegevusalad suutsid kasumit kasvatada. Kahjumis olid põllu- ja metsamajandus ning majutus ja toitlustus.



Statistikaameti tööstus-, ehitus- ja energiastatistika talituse juhtivstatistik Merike Sinisaar selgitas, et kinnisvarasektor hõlmab muuhulgas ka renditulusid, mitte pelgalt kinnisvaraobjektide ostu-müüki. Kokkuvõttes kujuneski läinud aasta sektorile kogukasumi arvestuses edukamaks kui 2008. aasta.



Kui mullu ulatus kinnisvara valdkonna kogukasum 3,6 miljardi kroonini, oli see 2008. aastal 3,57 miljardit krooni.



Statistikaameti andmetel müüsid kohalikud ettevõtted 2009. aastal kaupu ja teenuseid kokku 502 miljardi krooni eest, mis oli viiendik vähem kui aasta tagasi.



Kuigi enim vähenes müügitulu ehituses ja hariduses, mõjutasid kogu ettevõtluse müügitulu kõige enam hulgi- ja jaekaubanduse ning töötleva tööstuse ettevõtted nende tegevusalade suurema osatähtsuse tõttu kogu ettevõtluse müügitulus.



Nende tegevusalade müügitulu vähenes 2008. aastaga võrreldes vastavalt 23 protsenti ja neljandiku.



Ettevõtete kulud vähenesid 19 protsenti, sealhulgas tööjõukulud 17 protsenti.



Kommentaarid
Copy
Tagasi üles