Valitsuse seisak on andnud hoobi USA tarbijakindlusele

Urho Meister
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Gallupi igapäevane tarbijakindluse indeks on langenud miinus 35 peale
Gallupi igapäevane tarbijakindluse indeks on langenud miinus 35 peale Foto: AFP

Ühendriikide valitsuse töö osaline seiskumine on järsult kukutanud tarbijakindlust, mis on esimene selge märk eelarvekriisi mõjust suurriigi majandusele.

Eile õhtuks langes Gallupi igapäevane tarbijakindluse indeks miinus 35 peale. Veel paar nädalat tagasi liikus indeks -15 kandis.

Gallupi indeks on üks peamistest eraviisiliselt kogutavatel andmetel põhinevatest näitajatest, mis mängivad riiklike statistikaasutuste töö seiskumise tõttu üha tähtsamat rolli, kirjutab Financial Times.

Kui indeks on üle nulli, on tegemist optimismiga. Nullist allpool algab pessimism.

Tarbijakindluse dramaatilise languse tõttu üritavad analüütikud nüüd kiiremas korras selgusele jõuda, kas kõlamas on prohvetlik sõnum suurest majanduslangusest – või on tarbijad lihtsalt korraks ära ehmatanud ning toibuvad jalamaid, kui valitsus taas täiskoosseisus tööd jätkab.

Gallupi indeks põhineb kahel küsimusel: kas praegused majandustingimused on head või halvad? Ning: kas majandus hakkab paranema või halvenema? Uuringufirma küsitleb 500 inimest päevas ning avaldatud indeks peegeldab viimase kolme päeva keskmist.

Indeksi hetketase on madalaim alates 2011. aasta detsembrist. Rekordsügavustest – miinus 56 laenulae kriisi päevil 2011. aasta suvel ning -66 pärast Lehman Brothersi pankrotti 2008. aasta oktoobris – on asi siiski veel kaugel.  

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles