Kütusemüüjad eksivad üha sagedamini nõuete vastu

Sirje Niitra
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Nagu varasematel kuudel on tarbijahindade peamine mõjutaja väliskeskkond. Hoolimata nafta hinna stabiliseerumisest kütuse odavnemine tanklates jätkus.
Nagu varasematel kuudel on tarbijahindade peamine mõjutaja väliskeskkond. Hoolimata nafta hinna stabiliseerumisest kütuse odavnemine tanklates jätkus. Foto: Mihkel Maripuu

Tänavu on maksu- ja tolliamet (MTA) pööranud senisest enam tähelepanu mootorikütuse müügile ja avastanud rohkem kõrvalekaldeid nii kütuse kvaliteedis kui ka tanklate paberimajanduses.


Jaanuaris kontrollis amet 85 kütusekäitlejat ja tuvastas 15 kõrvalekallet, mida on rohkem kui varasematel kuudel. Kütus ei vastanud nõuetele enamasti seetõttu, et  leekpunkt, mis peab olema üle 55 °C, jäi alla selle.



MTA tollikontrollitalituse juhi Annika Mägipõllu sõnul lausa solkkütust leitud ei ole. Tallinnas tegutsevat veofirmat juhtiv Heiti Lomp kurtis aga, et on pidanud viimasel ajal mitmel uuel Ford-bussil vahetama välja 5000 krooni maksva EGR-klapi ja remondimehed on pannud selle kütuse süüks.



Lomp on kuulnud, et sama hädaga maadlevad ka Ford Transiti väikebusse haldavad taksofirmad.



«Kütus on nii kuiv, et krudiseb sõrmede vahel. Oleme sellele ise õli lisanud,» selgitas ta. Lomp on Statoili kuldklient ja kõik tema juhitava firma sõidukid tangivad Statoilis.



Statoili ärikliendiosakonna juht Raimo Vahtrik vastas seepeale, et Statoili teenindusjaamades on eelmise aasta novembrist praeguseni võetud  diislikütuse proovi 16 korral ja kõik need vastasid normidele.



Eelmisel aastal võetud kolme kahtlase proovi kohta ütles Vahtrik, et need näitasid kõrgemat benseenisisaldust, mis võib olla keskkonnaohtlik, kuid ei kahjusta mootorit. Ettevõtte enda tehtud analüüsid ei tuvastanud ka tollal rikkumist.



Autoettevõtete liidu juht Villem Tori ebakvaliteetse kütuse tõttu tekkinud rikete sagenemist ei kinnitanud, kuid ütles, et üks Raplamaa ettevõtja kurtis hiljaaegu, et külmaga läinud kütus paksuks.



Annika Mägipõld kinnitas, et järelevalve kütuse üle on MTA jaoks oluline. Mullu pandi suurt rõhku kütuseveoste kontrollile maanteedel. Tugevnenud tendentsina täheldas amet erimärgistatud diislikütuse ebaseaduslikku kasutamist. 



Põhja regioonis on jaanuari ja veebruari jooksul 64 sõiduki kontrollimisel avastatud 30 sellist rikkumist, kusjuures tegu pole olnud lumepuhastusel kasutatavate masinatega.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles