Soome otsustas vähendada metsaomanike makse

Marti Aavik
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Lageraie Nõmbra mõisa ümber metsas.
Lageraie Nõmbra mõisa ümber metsas. Foto: Mihkel Maripuu

Lisaks Lätile vähendab ka Soome oluliselt metsaomanike maksukoormust, kogu riigi maksupoliitikale on Soome valitsuse metsamaksuuendustel väga väikene mõju.

Soome valitsus otsustas, et pärast 1. aprilli tehtud puidutehingutelt maksab metsaomanik tulumaksu 50 protsenti senikehtinud maksumäärast, teatavad Eesti metsaomanike organisatsioonid SA Erametsakeskus ja Eesti Erametsaliit.

Lätis on metsaomanikud olnud juba mitu aastat täielikult vabastatud metsamüügituludelt tulumaksu tasumisest.

Lihtustatult on Soome metsaomaniku maksustamine järgmine: müügitulu - metsakasvatuskulud – 50 protsenti müügitulust = maksustamisele kuuluv summa (tulumaksumäär on 28 protsenti).

 SA Erametsakeskus juhatuse liikme Jaanus Auna sõnul näitavad langetatud otsused, et meie mõlemad naabrid on metsade kasutamise hoogustamise nimel valmis oluliselt maksuseadusi muutma. «Meie Eestis loodame aga jätkuvalt ainult tururegulatsioonidele,» lisas Aun.

Soome põllumajandustootjaid ja metsaomanikke ühendav MTK (Central Union of Agricultural Producers and Forest Owners) on veendunud, et puidu müügitulu maksusoodustust puudutav otsus on positiivne signaal, mida puidu müüki kaaluvad metsaomanikud Soomes on oodanud.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles