USA on ka varem makseid katkestanud

Urho Meister
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
TLNPM3: ÜKS AMEERIKA DOLLAR  :TALLINN, EESTI, 16JUN03-
RAHARULL
ek/Foto EGERT KAMENIK POSTIMEES
TLNPM3: ÜKS AMEERIKA DOLLAR :TALLINN, EESTI, 16JUN03- RAHARULL ek/Foto EGERT KAMENIK POSTIMEES Foto: EGERT KAMENIK/PM/EMF

Rahaasju puudutava kohusetundetuse vallas on riikidel ja rahvastel lühike mälu – ning ameeriklased pole mingi erand.

Laenulae lähenedes (17. oktoobril) räägitakse USAs föderaalvalitsuse võimalikest maksekatkestustest kui pretsedenditust sündmusest.
New York Times tuletab lugejatele meelde, et tegelikult on olemas vähemalt kaks pretsedenti.
Nimelt osutas professor Carmen Reinhart oma mullu avaldatud rahvusvaheliste finantskriiside ülevaates tõsiasjale, et Ameerika Ühendriikidel on olemas varasem kogemus laenukohustuste mittetäitmisega.

Esmakorselt katkestas USA oma rahvusvahelised laenumaksed aastal 1790, avastas professor Reinhart. Samal aastal jäid unarusse ka siseriiklikud võlakohustused.
Aastal 1933, keset suurt depressiooni, leidsid USAs aga aset järjekordsed siseriiklikud maksekatkestused (mis puudutasid kulla-põhiseid obligatsioone).

Lisaks on maksekatkestused kahel korral tabanud USA osariike: 1841-1842 aastail üheksat ja 1873-1884 aastatel kümmet osariiki. Tookord tekkinud peataoleku ja segaduse tõttu on paljudel osariikidel nüüd seadustesse raiutud eelarvetasakaalu nõuded.

Professor Reinhart ja tema kaasautor Kenneth Rogoff avastasid raamatu «This Time Is Different» kirjutamisel, et riikidele ei meeldi meenutada selliseid piinlikke episoode nagu maksekatkestused. Seetõttu ei ole finantsäparduste osas korralikku arvepidamist ning pealetulevad poliitikute põlved ei pruugi olla neist teadlikud.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles