Katalaan Riias: Dombrovskis on meid innustanud

Urho Meister
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
«Kataloonia pole Hispaania»
«Kataloonia pole Hispaania» Foto: SCANPIX

Riias hispaania keelt õpetava katalaani Jorge Garcia Martini sõnutsi ammutavad tema rahvuskaaslased tänaseni innustust Läti peaministri Valdis Dombrosvkise väljaütlemistest – ükski teine maailma liider ei ole neid iseseisvuspüüdlustes julgustanud.

Katalaan tunnistas, et Dombrovskise sõnu ei saa küll nimetada «superkaalukateks», kuid sümboolne tähendus on neil sellest hoolimata.

Garcia sõnul soovivad katalaanid iseseisvuda, et vabalt omaenda keeles kõneleda ja suhelda. Samuti tahavad nad vabaneda kohustusest maksta makse Hispaania föderaaleelarvesse, vahendab Dienas Bizness.

Kataloonias on töötusmäär vaid 10 protsenti, teistes Hispaania piirkondades võib see aga ulatuda kuni 50 protsendini. Seetõttu suunavad võimud Katalooniast raha teistesse riigi osadesse.

Ühtlasi maksavad katalaanid Garcia kinnitusel makse, millest teiste piirkondade elanikud on vabastatud.

Garcia kolis Riiga pärast seda, kui kaotas kodumaal töö. Olles saanud pakkumisi ka Singapurist ja Sarajevost, otsustas ta Läti pealinna kasuks – selle rikka kultuurielu ja kauni looduskeskkonna tõttu.

Läti peaminister Valdis Dombrovskis ütles pärast katalaanide septembrikuist Balti ketist inspireeritud meeleavaldust Kataloonia uudisteagentuurile ACN, et Läti võib teoreetiliselt toetada Kataloonia iseseisvust, juhul kui see saavutatakse legitiimse protsessiga.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles