Moskva ärimehe raha pani Lutheris elu käima

Gert D. Hankewitz
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Mainekas Lutheri kvartalis Tallinnas on pärast vahepealset vaikust valmimas uued korterid.
Mainekas Lutheri kvartalis Tallinnas on pärast vahepealset vaikust valmimas uued korterid. Foto: Peeter Langovits

Kui Pjotr Sedin oli kaasanud oma firmasse Grove Invest Venemaa viinatöösturi Pjotr Levini raha, läks maineka Lutheri kvartali ehitus Tallinnas uue hooga lahti.

Samal ajal kui Grove Investi juristid ajavad paberites näpuga järge ning mõtlevad, kuidas pankrotti läinud tütarfirma Baltic Panel Group eest SEB pangalt 1,5 miljardit krooni kahjuraha välja nõuda, käib endise mööblitööstuse alal Lutheri kvartalis vilgas töö.



Täielikult omavahenditest rahastatav 60 miljoni kroonine 51 korteriga maja ehitatakse juba taastatud tööstushoone lõunatiiba. Ehitus algas mullu oktoobris ning tänavu sügisel peaks maja valmis olema. Arvestades, et korterite üldpind on kokku 4321,2 ruutmeetrit ning ruutmeetri hind jääb 20 000 – 23 000 krooni vahele, võib firma teenida 86–99 miljonit krooni tulu.



Praeguseks on korterite müügijuhi Siiri Maaski sõnutsi 51 korterist kaks müüdud, kaks lepingut sõlmimisel, neli läbirääkimiste staadiumis ning mitmed korterid ostjate huviväljas.



Arvestades, et pank ehitus­etapis hoone ostjale veel laenu ei anna ning korteri ostmiseks tuleb tasuda 20 protsenti käsiraha, peab Maask seda heaks tulemuseks.



Maask tunnistab, et ehitus sai uue hoo sisse pärast seda, kui Grove Investis sai teoks omanikevahetus, mille tulemusel andis senine suuromanik Pjot­r Sedin suure osa oma osakutest Moskva multimiljonärile Pjotr Levinile ja viimase tütrele Natalia Levinale.



Mainimist väärt on ka see, et ehitajaks on Eesti Ehituse järeltulija Nordecon. Mäletatavasti tekkis Sedini ja ehitusfirma vahel kinnisvarabuumi tipus 2007. aastal tüli ning viimane jättis tööd pooleli. Kuna Nordecon tegi aga uue maja ehituseks nüüd parima pakkumise, lõid Grove’i juhid neid varem hätta jätnud ehitajatega uuesti käed.



Lutheri kvartali juurdeehitus on praegu Tallinnas kolmas suurem uusehitus. Üleeile teatasid Arco Vara ja Merko, et jätkavad Stroomi rannas asuvat Kodukolde projekti, mille raames valmib sada uut korterit. Lisaks ehitab Merko praegu Pärnu maanteele 60 uut korterit.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles