Kartulikasvatajad muundatud kartuli osas eriarvamusel

Postimees
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Värske kartul turul.
Värske kartul turul. Foto: Elmo Riig / Sakala

Pärast mitu aastat kestnud vaidlusi andis Euroopa Komisjon eile Saksa keemiafirmale BASF loa kasvatada geneetiliselt muundatud kartulit Amflora.

Algselt pidi BASF saama loa geneetiliselt muundatud kartuli kasvatamiseks juba 2007. aasta lõpus, kuid siis ei suutnud Euroopa Liidu liikmesriigid üksmeelele jõuda. Uudisteagentuur AFP vahendas eile, et sakslased said loa hoolimata sellest, et keskkonnaaktivistid on aastaid rääkinud muundatud toodete kahjulikust mõjust. Euroopa Komisjon leidis aga, et kartul Amflora pole keskkonnale ega inimese tervisele ohtlik.

Eesti kartulitootjaid ühendava MTÜ Eesti Kartul juht Kalle Hamburg polnud eile uudist kuuldes siiski kindel, kas eestlased lähiaastail geneetiliselt muundatud tärklisekartulit kasvatama hakkavad, olgugi et Euroopa Komisjon selleks loa andis.

«Lauakartulina sellel mingit väärtust ei ole,» sõnas Hamburg. «Ja Eestis pole tärklisetööstust, kuhu kasvatajad seda kartulit müüa saaksid.»

Hamburg oletas, et mõni aktiivne talumees võib osta seemneid, kasvatada geneetiliselt muundatud kartulit ning üritada seda Lätti müüa. Kuid sedagi võimalust hindas Hamburg vähetõenäoliseks. «Läti tärklisetööstus põhineb Rootsi kapitalil. Nemad on hakanud minema mahetoodangu tootmise peale,» põhjendas Hamburg.

Teiste Eesti kartulikasvatajate seas, kes asjast teadsid, valitsesid selged erimeelsused.

Talupidajate keskliidu juht Arvo Veidenberg märkis, et tema kui mahetootja ning kogu liidu seisukoht on mitte lasta geneetiliselt muundatud tooteid sisse. «Aga ma ei tea, Euroopa Liit on ühtne ja need mehhanismid on keerulised,» oli ta siiski ebalev.

Teine MTÜ Eesti Kartul juhatuse liige Gustav Põldmaa rääkis jällegi, et uue asja vastu on ikka huvi. «Kui sellisele asjale oleks turgu, võtaks ikka,» ütles ta.

Seni kuulus Euroopa Liidu riikide ainus geneetiliselt muundatud taime kasvatusluba ühele maisisordile, mida Eestis pole kasvatatud. Seepärast võib eile kasvatusloa saanud kartul olla esimene geneetiliselt muundatud taim, mis sobib Eestis kasvatamiseks.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles