Maailmakaubanduse kiire taastumine jätkub

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: AP/ Scanpix

Globaalkaubandus taastub jõudsalt aastatagusest järsust langusest, autoriteetse Hollandi kaubandusindeksi 19-aastase ajaloo valguses oli detsembri kasvutempo läbi aegade parim.


Hollandi majanduspoliitika uurimisinstituudi andmed näitavad, et finantskriis lõi maailma kaubandussüsteemi kõikuma vaid korraks ning jäädavaid kahjustusi praktiliselt pole.

Instituudi maineka ja usaldusväärse indeksi järgi kasvas maailmakaubandus detsembris koguseliselt 4,8 protsendi võrra.

Rekordiline oli ka möödunud aasta viimane kvartal, mis andis kolmandast kvartalist 6 protsenti parema tulemuse.

Genfi ülikooli rahvusvahelise majanduse professori Richard Baldwini sõnul tõestab kiire taastumine, et kaubanduse kokkutõmbumise põhjustas suures osas lihtsalt nõudluse langus.

«Paljuski põhjustas languse teatav šokk, ootuste kokkuvarisemine. See reaktsioon, et mis nüüd küll saab!,» ütles ta. «Kõik, mida edasi sai lükata, seda ka edasi lükati.»

Professor Baldwini sõnul tõmmati kestvustarbekaupade ostmist kriisijärgselt kõvasti koomale, ettevõtted aga külmutasid investeeringud.

Tema arvestuste kohaselt moodustavad sellised «edasilükatavad» asjad globaalkaubandusest 60-70 protsenti.

Kui neid kaupu 2009. aasta keskel taas ostma hakati ja vahepeal tekkinud vaakum täita tuli, pöördus kaubandus kiiresti plussi. Majandusteadlased mõistatavad siiani, kuidas maailmamajandus nii kiiresti kukkuda võis.

2008. aasta oktoobri ja 2009. aasta jaanuari vahel kukkus maailmakaubandus ligikaudu 20 protsenti, mis on majanduskasvuga võrrelduna suurem langemiskiirus, kui Suure Depressiooni päevil.

Mõned analüütikud arvasid alguses, et languse põhjused võisid olla seotud tarnetega, näiteks kaubanduskrediidi nappusega - või siis üha enam pead tõstva protektsionismiga.

Nüüdseks ollakse aga rohkem seda meelt, et languse taga polnudki midagi muud, kui lihtsalt nõudluse vähenemine, mis majanduslanguse tingimustes tarnekette pidi laiali kandus.

Professor Baldwin ütles: «Sisuliselt oli kriise kaks: esiteks Põhja-Atlandi panganduskriis, teiseks ülejäänud maailma tabanud kaubandusšokk. Kuna arenevad turud eriti räsida ei saanud, toibuvad nad üsna pea.»

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles