Allikas: Prantsuse ettevõte pääseb Nord Streami aktsionärideringi

Jürgen Tamme
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Merealuse gaasijuhtme ehitus.
Merealuse gaasijuhtme ehitus. Foto: AFP / Scanpix

Prantsuse energeetikagrupp GDF Suez liitub väidetavalt  Vene energiagigandi Gazprom eestvedamisel rajatava North Streami gaasitoru projektiga.

Projektile lähedalseisva, kuid anonüümseks jääda soovinud allika kinnitusel sõlmivad GDF Suezi juht Gerard Mestrallet ja Gazpromi tegevdirektor Aleksei Miller vastava lepingu juba täna, kui Venemaa Föderatsiooni president Dmitri Medvedev külastab Prantsusmaad, et tugevdada kahe riigi majanduslikke ja poliitilisi sidemeid, vahendas AFP.

Väidetavalt omandab GDF Suez sõlmitava kokkuleppe kohaselt gaasitorustikuga tegeleva konsortsiumi Nord Stream AG aktsiaportfellist üheksa protsenti.

Viimase suuraktsionäriks on 51 protsendiga Vene gaasimonopol Gazprom, Saksa firmad Wintershall Holding ja E.ON Ruhrgas omavad kumbki 20 protsenti, ülejäänud 9 protsenti kuulub Hollandi firmale Gasunie.

Läbirääkimised GDD Suezi saamise üle gaasikonsortsiumi aktsionäriks algasid juba 2008. aasta detsembris.

Venemaalt Viiburist alguse saav 1223-kilomeetrine gaasitorustik kulgeb projekti järgi Soome lahe ja Läänemere põhjas kuni Saksamaa Greifswaldini välja.

Rahvusvaheline gaasikonsortsium on torujuhtme ehitamiseks saanud loa viielt riigilt - Venemaalt, Soomelt, Rootsilt, Taanilt ja Saksamaalt, mille territoriaalvett ning majandustsooni see läbib.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles